Tre killar med svart tröja och LKF logga står framför gröna buskar och ler mor kameran.

Sommarjobbare intervjuar sommarjobbare

Sommarlovet har precis börjat och solen skiner, sommarjobbarna på LKFs område Väster har precis fått tävla i häckklippning och bjuds nu på en välförtjänt lunch. Då fångar Hannah upp sina kollegor och passar på att göra en intervju.

I ett försök att fly från solens hetta sätter vi oss på en bänk i skuggan. Pojkarna pratar skämtsamt med varandra, så som goda vänner ofta gör. De presenterar sig som Erik, Jakob och Linus, och berättar att de är mellan 19 och 22 år gamla. Linus berättar att han har tankar kring att studera till landskapsarkitekt och att han ser sommarjobbet hos LKF som en öppning in till branschen.

Efter att ha arbetat mycket med skötsel av utomhusmiljö under somrarna, har han utvecklat en förståelse för vilken inverkan miljön har och hur viktig den är för att skapa god trivsel.

-          Att få vara med och planera utomhusmiljön skulle vara otroligt roligt, speciellt nu när jag själv arbetat med skötsel hade jag kunnat bidra med mycket idéer för att i framtiden kunna skapa nya spännande miljöer, säger Linus med en längtan i blicken. 

Jobbet har många fördelar

-          Det bästa med sommarjobbet är att man får vara ute mycket, samtidigt som man träffar nya kompisar, säger Jakob samtidigt som Erik nickar instämmande.

De tre pojkarna hade ingen relation innan de träffade varandra för fyra somrar sedan, nu ser de fram emot att sommarlovet ska börja så att de ses igen. Då både Erik och Jakob studerar blir det svårt att träffas under terminen, då blir sommaren räddningen för de tre vännerna.

-          Utan jobbet hade jag inte haft turen att träffa dem, säger Jakob och tittar upp på sina kompisar.

Borta på gården är grillfesten i full gång, ljudet av skratt och prat letar sig mellan husväggarna innan vinden drar med sig det bort.

En bra blandning av träning, lärande och historia

Jakob, som alltid varit intresserad av träning ser det som en stor fördel att man under arbetstid får mycket fysisk aktivitet. Han menar att de som är intresserade av träning och fysisk aktivitet har en fantastisk möjlighet att arbeta med fastighetsskötsel och därmed göra sin hobby till en del av arbetet.

-          Vad man än vill arbeta med i framtiden är ett sommarjobb hos LKF ett bra alternativ, de är ett brett företag där man kan få prova på många olika saker som sedan kan speglas i ens senare arbetsliv” inflikar Erik med.

Själv läser han historia, men anser att jobbet hos LKF kommer ge honom en bra start som ny på arbetsmarknaden. 

-          Dessutom finns det mycket intressant historia om både områdena och byggnaderna som vi tar hand om under sommaren,

avslutar Erik med. 

Sommarjobba under en pandemi 

Efter att under vårterminen känt en viss oro inför hur sommaren skulle bli tycker alla att det var sköt att veta att de såg fram emot en trygg plats i ett stabilt företag. 

-          Det är många som till följd av pandemin blivit utan jobb under sommaren. Jag känner mig tacksam att jag trots läget lyckades få en anställning, säger Linus.

De menar att arbetet under denna sommar skiljer sig från de andra åren då man konstant måste ha läget i åtanke. Samtidigt som glädjen hänger i luften kantas grillfesten av social distansering och portionsförpackad mat.

Trots att situationen är annorlunda enas Erik, Jacob och Linus om att det finns tydliga instruktioner och att alla känner sig trygga med att gå till jobbet. Handdesinfektion används flitigt, och när det är dags för gruppbild mäts avståndet mellan de glada sommararbetarna noga innan de till sist ger ett stort leende och kameran klickar till. 

Skribent: Hannah Svärd, Sommarjobbare på affärsutveckling 2020