Alla LKFs hus ska målas om till gröngult - för klimatets skull

Våra kalkyler visar att grön och gul väggfärg minskar husens energiutsläpp med 1/4. Det har att göra med algoapriliska effekter som finns i solstrålarna. Utvecklarna på LKF har därför enats om att måla om allt LKF-bestånd under 2021 till dessa färger. (April, april! Även om vi fått några kommentarer om att man gillar färgerna och mönstret så måste vi tyvärr meddela att detta är vårt aprilskämt - förutom de sista punkterna kring våra hållbarhetsinitiativ - det skämtar vi inte om.)

Bild: En skiss på hur det klimatsmarta huset Xplorion i Brunnshög kommer att se ut när det är ommålat lagom till PåskFoto: Bengt “Sillen” Aprilus. 

Håkan Nilsson, fastighetschef på LKF är extra glad eftersom färgerna och mönstret påminner om varselfärger som vi ofta hittar på våra byggarbetsplatser 

- Vår ambition att fortsätta kallas för hållbarhetspionjärerna inom bygg och fortsätta bygga hållbart, ur alla perspektiv. Det är viktigt att beakta både ekologisk-, social- och ekonomisk hållbarhet när vi planerar och bygger nytt. Och så ska det vara snyggt också, så varseldesign var given, berättar Håkan som har en bakgrund som byggprojektledare. 

Förra året blev LKFs hus Xplorion utsett till Årets klimatsmarta boende av Allmännyttan och tidigare i år fick vi ännu ett uppmärksammat pris, denna gång av Byggindustrin som kallade LKF för hållbarhetspionjärerna från LundXplorion blev då utsett till Årets bygge inom kategorin bostad. 

- Vår nya klimatsmarta färgidé har redan blivit nominerat till Årets fasaddesign 2021, berättar Håkan. 

Vi på LKF har över 10 000 lägenheten runtom i Lund. Delvis kommer våra klimatsmarta färger att skapa en vackrare stadoch så kommer vi också spara in mängder med uppvärmningsenergi.  

En uppvärmningsminskning med 1/4 innebär att vi kommer att ta bort värmeelementen från alla våra lägenheter berättar Håkan. 

- Ja, värmeelementen kommer bli helt överflödiga i framtida Lund. Det räcker att lundaborna fortsätter att värma sin lundaknake i ugnen så alstras tillräckligt med värme för att få en fyrarummare varm och go över hela dagen, avslutar Håkan. 

 

Detta gör vi också för hållbart byggande 

  • Vi storsatsar på hållbart byggande och boende för hyresgästen. Det ska vara lätt att leva klimatsmart hos oss på LKF 
  • Vår vilja är att leva upp till utmärkelsen hållbarhetspionjärerna från Lund – efter Xplorion startar vi ett nytt innovationsprojekt som vi kallar för ”Hållbart byggande” 
  • Solceller på tak anläggs som standard där det är möjligtLKF har en av Sveriges största solcellsanläggning på bostadstak! 
  • Vi satsar på mobilitet för hyresgästen med bland annat poolbilar som alternativ till traditionella bilägandet 
  • Ekonomisk hållbarhet också väldigt viktigt – vi ska bygga till rimlig kostnad för att kunna erbjuda rimliga hyror