Axis huvudkontor. Foto: Kasper Dudzik

Axis huvudkontor vinnare av Lunds stadsbyggnadspris 2020

Idag gratulerar vi på LKF arkitekt Andreas Jentsch med kollegor på Fojab arkitekter och Landén Krantz arkitekter som tilldelas Lunds stadsbyggnadspris 2020 för Axis huvudkontor i nordöstra Lund.

I juryns motivering kan vi bland annat läsa:

”Med stor skicklighet har arkitekterna hanterat gestaltningen av en stor byggnadsvolym genom grafisk fasadutformning och väl balanserat volymspel. I sitt inre bjuder byggnaden på inspirerande och förebildliga kontorsmiljöer. Känslan av värme och mänsklighet genomsyrar utförandet där flexibilitet, hållbarhet och trivsel präglar varje detalj.”

Priset har instiftats av LKF, som en gåva till 1000-årsjubilerande Lunds kommun och priset delades ut 1990 för första gången. Prissumman är på 30 000 kronor. Du kan se en video från prisutdelningen på Landskrona kommuns facebooksida.

Stort grattis från oss på LKF! 

LKF:s nominerade byggnader

LKF hade nominerat fem stycken byggprojekt som blev färdigställda under 2020 och som vi är mycket stolta för. Dessa är

Xplorion – ett projekt där vi testat nya metoder att bygga på ett mer hållbart sätt. Bra planlösningar, fina fasader och detaljer som sticker ut. En kombination av framtidens teknik med traditionella byggmetoder.

Norra Bullerbyn – ett lyft för Fäladstorget där de nya byggnaderna smälter väl in i miljön. Genom att variera teglet på fasaderna och tak som lutar åt olika håll får dem att se mindre ut än vad de är.

Dokumentet - En blandning av ny och äldre stil som tillkommit i centrala Lund. De fem husen med varierande tegelfasader och takutformning ger ett levande men samtidigt ett tidlöst intryck.

Hammocken – En utmaning till arkitekten på grund av sitt läge vid det nya spåret, topografin, storleken och blandning av funktionerna lägenheter, LSS, förskola, restaurang och parkering. Fönstersättningen i förskolan signalerar med sin lekfullhet vad som händer bakom fasaden och är på barnens villkor. Topografin har utnyttjas till att gömma en stor parkering. Men det mest speciella är ändå glasfasaden som binder ihop huset till en helhet och med sina speglande egenskaper ger huset ett nytt utseende varje dag.

Klockaren - På tomten i centrala Dalby där de tidigare en-plansradhusen revs för att göra plats för 44 nya lägenheter i olika storlekar. Små och stora lägenheter har kombinerats med etagelägenheter på plan två och tre. Det röda teglet och de svarta sadeltaken bidrar till en bykänsla som passar väl in i områdets kulturhistoriska värdefulla bebyggelsemiljö.