Unik inredningsstrategi på LKF – våra möbler ska vara återbruksmöbler

När vi köper in framtida möbler så ska helst alla dessa vara återbruksmöbler. Men det betyder inte att de kommer se begagnade ut - skickliga återbruksföretag gör om begagnade möbler så att de ser ut som nya.

Bild: Trädet illustrerar hur processen ser ut kring våra möbler. Upp till fyra återbruksföretag kommer att leverera återbrukade möbler till oss samt ta hand om möbler som vi inte längre kan nyttja. Dessa kommer att renoveras och säljas, eller skänkas till ideella organisationer. Illustration: Johan Alsén / LKF 

Idag pågår en upphandling av leverantörer av återbruksmöbler med mål att redan under sommaren och hösten detta år söka efter återbrukade möbler som går i linje med vårt inredningskoncept till de kontor som behöver nytt möblemang, bland annat vårt nya kontor.  

Vår önskan är att hitta upp till fyra leverantörer av återbruksmöbler. Vi hoppas att alla våra framtida möbler kommer vara återbruk, men i de fall det inte går så kommer vi även teckna avtal med upp till tre leverantörer av nya möbler och visningsmöbler. Visningsmöbler är sådana möbler som stått i ett showroom och därför inte kan säljas som nya. 

LKFs inredningsstrategi väcktes till liv i samband med att vi bygger ett nytt, större kontor i Brunnshög och som ska vara färdigt och redo för inflyttning under år 2022. 

- Vi vill att vår flytt ska göras så hållbar och ansvarsfull som möjligt, berättar Anna Medin, projektledare för Vårt nya arbetssätt 

- Vi ska flytta med oss så mycket som möjligt av det vi redan äger idag förutsatt att möblerna inte är alltför slitna och passar in vår nya kontorsmiljöDe rum som behöver kompletteras med andra möbler ska i första hand vara återbrukade möbler med hållbarhet både i utformning och kvalitet. 

De möbler som vi inte kan ta med oss till det ca kontoret i Brunnhög kommer att säljas till återbruksföretaget som vi tecknar avtal med. De kommer att renovera möblerna och sälja dem eller skänka dem till ideella organisationer. 

Kommer de återbrukade möblerna se använda ut? 

- Nejdå! Återbruksföretagen är så skickliga att man inte kan se skillnad mellan en nyproducerad möbel och en som blivit renoverad eller rekonditioneradVåra skrivbord kommer exempelvis vara som i nyskick! 

När är avtalen på plats? 

- Beroende på hur upphandlingen går hoppas vi på att till sommaren kunna börja föra dialog med leverantörerna. 

- Återbruksleverantörerna har kanske inte genast möjlighet att erbjuda oss alla de möbler som motsvarar våra önskemål, så arbetet med att hitta rätt möbler kommer antagligen att pågå under hela hösten, avslutar Anna Medin.