TVÄTTA UTAN TVÄTTMEDEL - VÄLKOMMEN PÅ INVIGNING!

LKFs första tvättmedelsfria tvättstuga. LKFs första tvättmedelsfria tvättstuga.

Lördagen den 12 oktober klockan 11.00 är media välkommen på invigning av LKFs första tvättmedelsfria tvättstuga. Tvättstugan hittar du på innergården till våra fastigheter vid Grönegatan/Kattesund i Lund. Ingång mellan Grönegatan 3 och 5.

Den tvättmedelsfria tvättstugan är ett pilotprojekt hos oss på LKF och en del av vårt hållbarhetsarbete. Kom och träffa personal från oss på LKF och från filterleverantören SWATAB. Vi berättar mer om vårt pilotprojekt och vårt hållbarhetsarbete, hur systemet fungerar och naturligtvis visar vi också att det faktiskt går att tvätta utan tvättmedel.

- Vi utvecklar ständigt vårt arbete för att hitta nya smarta lösningar och göra det enklare för våra hyresgäster att bo och leva hållbart. I vår första tvättmedelsfria tvättstuga vill vi testa och utvärdera en hållbar tvättmetod tillsammans med våra hyresgäster, säger Lena Nordenbro, hållbarhetsansvarig på LKF.

LITE UR PROGRAMMET

  • Gunilla Flygare, LKF, hälsar välkommen
  • Lena Nordenbro och Torbjörn Larsson, LKF, samtalar om projektet och vårt hållbarhetsarbete
  • Anders Rafstedt och Peter Klöfverskjöld, SWATAB, förklarar hur det funkar
  • Vi inviger den nya tvättmedelsfria tvättstugan.
  • Smutsa ner vår områdesvärd. Blir det verkligen rent? Här får alla som vill
    möjlighet att smutsa ner LKFs områdesvärd Peter Gradin med olika typer
    av fläckar. Vi tvättar sedan kläderna och visar resultatet.
  • Fiskdamm & måla med vattenfärger för stora och små barn.

HUR FUNGERAR DET?
Kranvattnet filtreras i flera steg innan det pumpas in i tvättmaskinerna. Filtreringen gör vattnet avjoniserat och rensar bort de salter och mineraler som normalt finns kranvatten. Resultatet är ett extremt rent och avjoniserat vatten. Filtersystemet heter DIRO® och levereras av SWATAB i Malmö.

När vattnet kommer i kontakt med textilierna i tvättmaskinen lossnar smutsen från fibrerna i tyget. Dessa oönskade partiklar transporteras bort med sköljvattnet och lämnar tyget rent och fritt från kemikalier. Tyget förblir mjukt och doftfritt utan sköljmedel. Inga salter och mineraler i vattnet ger kortare torktider och då sparar vi energi och minskar slitaget på torktumlaren.

Att tvätta utan tvätt- och sköljmedel ger också minskade utsläpp av kemikalier i våra vattendrag. Risken för allergier minskar när kläderna inte innehåller rester av tvätt- och sköljmedel.

2019-10-07 09:40:36