Xplorion och fyra andra spännande projekt nomineras till Lunds stadsbyggnadspris

Innergården på Xplorion. Innergården på Xplorion.

Xplorion har precis korats till årets Klimatsmarta Boende av Sveriges Allmännytta. Nu tävlar vi även för att få stadsbyggnadspriset.

Stadsbyggnadspriset delas ut till en eller flera som har bidragit till att utveckla stadsbilden i Lund. Förutom Xplorion, tävlar vi även med Dokumentet, Hammocken, Klockan och Norra Bullerbyn.

Nedan kan du läsa byggprojektledarnas kommentarer. Klicka på länkarna för foto och informationen och byggnaderna.

Xplorion (Dennis Kerkhof)

Xplorion är ett projekt utöver det vanliga. Vi testar nya sätt att bygga mera hållbart. När man, som beställare, är helt upptagen av sin egen experimentsdrift är det bra att ha med en arkitekt som inte glömmer att det finns massa med saker som bara förutsätts fungera. Som bra planlösningar. En fin fasad. Och min personliga favorit ett antal detaljer som ibland har utmanat yrkesarbetarna. Just den kombinationen av ny teknik och hederlig, gammaldags bra yrkesarbete gör för mig att projektet är utöver det vanliga.

Norra Bullerbyn (Patrick Lindell)

Den bästa kommentaren fick jag av en konsult som kom ut där när husen var klara. ”Man kan tro att dessa hus stått där alltid”. Och ja, de nya husen smälter in väldigt bra i omgivningen. Variationen av tegel på fasader och tak som lutar åt fyra olika håll på respektive byggnad får dem att se mindre ut än de är. Granne med Borgarparken har de blivit ett lyft för Fäladstorget.

Dokumentet (Patrick Lindell)

En blandning av ny och gammal stil som tillkommit i det centrala Lund där de fem huskropparna med varierande tegelfasader och takutformning ger ett levande men samtidigt ett tidlöst intryck.

Hammocken (Dennis Kerkhof)

Projektet Hammocken har varit en utmaning till arkitekten på grund av sitt läge vid det nya spåret, läge mot norrsidan, sin böjda form, topografin, storleken och blandning av funktionerna lägenheter, LSS, förskola, restaurang och parkering. Arkitekten har lyckats med att få in alla dessa funktioner och även anpassad formgivningen efter verksamheten inom en enhetlig fasad. Lägenheterna som vetter mot norr har fått en balkong och fönster riktad mot väster. Fönstersättningen i förskolan signalerar med sin lekfullhet vad som händer bakom fasaden och är på barnens villkor. Det är ovanligt att gå förbi utan att se ett barn stirra ut från ett av de lågplacerade fönstren. Och den svåra topografin har används till att gömma en stor parkering och en fantastisk utemiljö där barnen kan leka och rulla ner för backen på gräset utan ett ögonblick försvinna ur förälderns eller pedagogens synfält. Men det mest speciella är ändå glasfasaden som binder ihop huset till en helhet och med sina speglande egenskaper ger huset ett nytt utseende varje dag. Det kommer att bli en fantastisk byggnad att uppleva från spårvagnen!

Klockaren (Jesper Svärd)

20 lägenheter har blivit 44. På tomten i centrala Dalby där de tidigare 1-plansradhusen har rivits för att göra plats för 44 nya lägenheter i olika storlekar. Små och stora lägenheter har kombinerats med etagelägenheter på plan 2 och 3. Husens röda tegel och de svarta sadeltaken bidrar till en bykänsla som passar väl in i områdets kulturhistoriska värdefulla bebyggelsemiljö.