Församlingsgården i Stångby får Lunds stadsbyggnadspris 2022

Byggnadens arkitektur är förankrad i den skånska byggnadstraditionen. Den kringbyggda trelängade gården har klassiskt branta sadeltak och karaktäristiskt är också gavlarnas nätta utförande. Foto: Kasper Dudzik Byggnadens arkitektur är förankrad i den skånska byggnadstraditionen. Den kringbyggda trelängade gården har klassiskt branta sadeltak och karaktäristiskt är också gavlarnas nätta utförande. Foto: Kasper Dudzik

LKF gratulerar White arkitekter och Lunds pastorat som får Lunds stadsbyggnadspris 2022. Tillsammans har de skapat en mötesplats och samlingsplats som förskönar byn med tillgängliga och vackra rum. Församlingsgården tillhör Torns församling.

Längs med Vallkärravägen i Stångby finns församlingsgården. Idag ligger den i utkanten av byn men om några år kommer det finnas en park och nya bostäder norr om gården.

Församlingsgården är klädd i mörkrött tegel och takets skärmtegel går i samma kulör. På håll ger det närmast ett monokromt intryck. Övergången mellan tak och fasad är skarp, men utan de vanliga skarvarna. Det ovanligt fina hantverket i detaljerna är en av anledningarna till att byggnaden har tilldelats priset.

En annan anledning till priset är hur byggnadens arkitektur är förankrad i den skånska byggnadstraditionen. Den kringbyggda trelängade gården har klassiskt branta sadeltak och karaktäristiskt är också gavlarnas nätta utförande.

– Den nya byggnaden är en modern tolkning av Stångbys äldre bebyggelse utförd med hög kvalitet. En väl gestaltad och välkomnande byggnad som stärker Stångbys identitet och som blir en mötesplats i samhället, säger Hans Juhlin, juryns ordförande och Lunds stadsbyggnadsdirektör.

White Arkitekter har ritat församlingsgården, efter att arkitektkontoret vann en tävling.

– Det har varit en stor förmån att tillsammans med församlingen få utveckla en ny mötesplats i ett växande Stångby och vi är väldigt glada och stolta över denna fina utmärkelse. I gestaltningen av platsen, byggnadsvolymer och materialitet har vi velat sammanfoga tradition med framåtblickande och ge taktila och rumsliga kvaliteter till både insida och utsida. Verksamheten i församlingsgården, som rymmer både det vardagliga och det lite mer högtidliga och finstämda, får speglas genom arkitekturens uttryck av värdighet, öppenhet och värme, säger ansvarig arkitekt Rebecka Wijk på White Arkitekter.

Till stadsbyggnadspriset var även LKFs nya kvarter Ådan på Väster, Gränden på Norra Fäladen och Skymningen i Brunnshög nominerade.

En kort bit från församlingsgården bygger LKF kvarteret Kornknarren som bidrar med ytterligare 68 hyresrätter i flerfamiljshus och radhus. Kvarteret kommer också att rymma en restaurang med vedeldad pizzaugn. Strax intill bygger vi även ett äldreboende för Lunds kommun vård- och omsorgsförvaltning. Inflyttning i Kornknarren kommer ske under hösten i år. Sedan tidigare har LKF kvarteret Adelsfanan i Stångby.

Juryns motivering

”Lunds stadsbyggnadspris 2022 tilldelas ansvarig arkitekt Rebecka Wijk på White arkitekter tillsammans med Torns församling, Lunds pastorat för gestaltningen av Torns församlingsgård.

Centralt placerad i Stångby har den nya församlingsgården gestaltats med lyhördhet för platsen och med omsorgsfull hantering av volymer, material och arkitektoniskt uttryck. En nutida tolkning av lokal byggnadstradition där det goda hantverket hyllas. Byggnaden som identitetsskapande samlingspunkt kompletterar och förskönar byn med tillgängliga, vackra och nyttiga rum.”

Varma gratulationer till Rebecka Wijk på White Arkitekter och Torns pastorat som är med och utvecklar Stångby och skapar nya inbjudande mötesplatser i byn.

Lunds stadsbyggnadspris

Stadsbyggnadspriset instiftades av LKF som en gåva till Lunds kommun då staden firade sitt 1000 årsjubileum 1990. Priset delades ut 1990 för första gången. Prissumman är på 30 000 kronor. Syftet med priset är att ”premiera arkitekter eller andra byggaktörer, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Härvid ska särskilt beaktas arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, skönhetsvärden, väl gestaltad livsmiljö och god funktion".