Illustration på Xplorion
Kartbild för: Xplorion - Hållbart boende på Södra Brunnshög

Xplorion - Hållbart boende på Södra Brunnshög

Längs den planerade spårvägsgatan på Södra Brunnshög kommer vi att bygga en ny typ av hyresrätter med inriktning på hållbarhet och miljö. Här kommer hyresgästen att kunna påverka både miljön och sin egen ekonomi på ett helt nytt sätt.

  • Huset byggs som lågenergihus, vilket innebär att energiförlusterna minimeras.
  • El produceras lokalt med hjälp av solceller.
  • Flera energisparande lösningar, bland annat behovsstyrd ventilation.
  • Energin lagras med hjälp av batterier i källaren.
  • Få produkter och så lite material som möjligt används under produktionen.
  • Ett bilfritt boende där du som hyresgäst får tillgång till elbilpool och elcykelpool (inklusive lådcykel). Här kommer du kunna ta cykeln ända fram till lägenhetsdörren.
  • Xplorion är ett rökfritt boende. Det innebär att det är rökfritt i lägenheterna, på balkonger och uteplatser samt i gemensamma utrymmen som trapphus, cykelförråd, miljöhus och i utemiljön närmast husen.
  • Restaurang finns i huset.

Projektet har fått stöd från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som är en del i satsningen strategiska innovationsområden som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

 

Lägenheterna

Alla lägenhetstyperna finns med olika planlösningar. Det finns 1-3 rum och kök i båda husen. Några av lägenheterna har likadana planlösningar men där det ändå kan skilja något i storlek. Vänligen titta på planritningen för varje specifik lägenhet för att se exakt storlek och utformning.

1 rum och kök

32-39 kvm (9 st) Finns med tre olika planlösningar. I dessa lägenheter finns ingen balkong eller uteplats. 

2 rum och kök

Lägenheterna finns med sju olika planlösningar och varierande storlek. Här finns möjligheten att i vissa lägenheter få en stor öppen planlösning då lägenheterna är byggda med färre innerväggar. Hyresgästen har möjlighet att själv dela av rummet med hjälp av möbler eller rumsavdelare.

46-54 kvm (22 st) Lägenheterna har lite olika planlösningar och variationer med balkongerna. 

63-97 kvm (13 st) Fem av lägenheterna är i etage med ett rum antingen en trappa ner eller en trappa upp. På de tre stora 2 rok som är på 97 kvm finns variationer med balkonger. 

3 rum och kök

68-108 kvm (10 st) Lägenheterna finns med fem olika planlösningar. För de lägenheter som är belägna på våning ett finns ingen uteplats. En lägenhet på 82 kvm är i etage och ligger på våning 5-6 på Brunnshögsgatan 19. Lägenheten på 77 kvm på våning fem på Brunnshögsgatan har en mycket stor balkong. 

 

Stadsdelen Brunnshög

I nordöstra delen av Lund växer en ny stadsdel fram. Brunnshög siktar på att bli världens främsta forsknings- och innovationsmiljö och är ett föredöme för hållbart stadsbyggande. I framtiden räknar man med att 40 000 människor från hela världen ska arbeta och leva här. I brunnshög finner du en charmig stadsmiljö med spårväg och en plats där hjärta och hjärna möts. Läs mer om Brunnshög.

 

(Med reservation för ändringar. Uppgifterna kommer successivt att uppdateras under planerings- och byggprocessen.)

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Brunnshög
Bostadsområde: Södra Brunnshög
Adress: Brunnshögsgatan 19, Solbjerstorget 1-3
Hustyp: Flerfamiljshus
Färdigställt/ombyggt år: Planerad inflyttning november 2020
Arkitekt: Kamikaze Arkitekter i Malmö
Antal lägenheter: 54
Våningar: 5
Hiss: Ja
Förråd: För de flesta lägenheter finns förrådsutrymme inne i lägenheterna i form av extra garderober och linneskåp. Detta är inräknat i boarean. Undantag 1rok samt de små 2 rok på 49-50 kvm som har ett källarförråd.
Parkering: LKF tillhandahåller mobilitetstjänster åt hyresgästerna vilket förutsätter ett bilfritt boende. Exempel på det som erbjuds är cykelpool, bilpool, cykelverkstad i cykelhuset mm. Medlemskap för bilpoolen ingår i hyran i 5 år. Det står en poolbil parkerad nära intill huset. Cykelpoolen underlättar för våra hyresgäster att transportera sig miljösmart i Lund.
Cykelrum: Cykelhus på gården med plats till cykelparkering och en cykelverkstad. Cyklar som ingår i cykelpoolen kommer ställas här. Cykelparkering finns även i trapphus på varje våning.
Barnvagnsrum: Finns plats att ställa barnvagnar i korridoren i källaren. Utanför förråden.
Källsortering: Diskbänksskåpet i lägenheterna är förberett för källsortering i 5 fraktioner. I anslutning till husen finns en gemensam källsortering och en sopsug som är en modern sopsortering för att undvika smuts och illaluktande miljörum.
Hyresgästlokal: Nej
Områdeskontor: Magistratsvägen 35
Illustration på Xplorion
Illustration på Xplorion