Bildfilen heter:

Tirfing har en trygg gårdsmiljö i ombonad trädgårdskaraktär med fokus på umgänge, lek och avkoppling.

Grönskan på Tirfing

Kvarteret Tirfing har en trygg gårdsmiljö i ombonad trädgårdskaraktär med fokus på umgänge, lek och avkoppling. Här står cyklar undangömda och säkra i låsta cykelrum och förråd. Parkeringen är avskild och placerad norr om gården vilket skapat ytor och möjliggjort det rofyllda och grönskande trädgårdsrummet.

När LKF planerar för det nya kvarteret Tirfing i norra Linero vill vi ta till vara möjligheterna att skapa och tillföra nya kvalitéer till de omgivande områdena. På den vildvuxna rivningstomten skapar vi en oas för boende och besökare till området. Till vår hjälp har vi anlitat Monica Backström, landskapsarkitekt på Kamoma. Vi bad Monica att bekskriva sina tankar när hon ritat och planerat för innergården.

Ta tillvara grönskan som redan finns på platsen

Hjärtat av gården är den vackra och ståtliga tallen. Tallen som vuxit många år på just på denna plats har stort både estetiskt och ekologiskt värde och det var en självklarhet att bevara och införliva den i utformningen av innergården. Till vår hjälp har vi tagit hjälp av trädexperter som tog fram instruktioner för att i minsta möjliga mån störa trädet i byggskedet samt förbättra dess framtida förutsättningar.

trifing_innergard_svarttallen.jpgDen ståtliga svarttallen kommer skyddas under byggtiden och få bättre förutsättningar att växa och frodas. Foto: Johan Alsén

Under tallen breder en stor plantering med inspiration från blomsterängen ut sig i alla väderstreck. Skira, vajande gräs tillsammans med uppstickande, fjäderlätta blommor skapar en färgstark palett. Genom ängen kan man balansera på trampstenar som tillåter att man kommer närmare insekter och fjärilar som tumlar runt och tar för sig av de nektarfyllda blommorna. På cykelhusets vägg sitter insekthotell som är ett skulpturalt konstverk i sig själv och erbjuder insekterna en sovplats på vintern. Även fågelholkar finns utplacerade som boplats för småfåglarna som kvittrar från buskagen i det intilliggande grönstråket. Grönstråket som är en del av parken som bäddar in hela gården i lummig grönska.

trifing_innergard_03.jpgEn markskiss över innergården med svartallen som en central punkt. Illustration: Kaoma

Det är den lummiga grönskan som fångar ens uppmärksamhet när man kliver in på gården. De nya husen kommer att avskärma gården från gatan och träd och buskar skapar en grön och undangömd oas med många rum.

Platser både för umgänge och avskildhet

Genom planteringarna sträcker sig gångar ut till de gemytliga sittplatserna under pergolor klädda med slingrande klätterväxter. Här klättrar både kiwi och vindruva som ger söta frukter och skön skugga varma dagar.

På gården finns både en mindre, avskild pergola för det lilla sällskapet och en större. Här kan man samla många vänner, umgås och grilla. Här finns även gårdens sandlåda och ett litet lekhus för de mindre barnen. Här finns också solvarma vinbär och smultron att plocka för alla som önskar.

Material som håller för generationer

Materialen på gården är valda för att vara naturliga, åldras med värdighet och därmed vara hållbara över tid. Marktegel och hällar av natursten får med åren en vacker patina och kan återbrukas många gånger. Mångfalden av träd, buskar, klätterväxter och blommande perenner skänker oss ekosystemtjänster såsom skugga, lä, luftrening och nektar.

Den prunkande gården är även visuellt tilltalande som utsikt från fönster, balkonger och uteplatser och berikar alla sinnen av om man tillbringa en stund nere på gården. Att rekommendera är platsen med de solvarma stenhällarna och solstolarna, perfekt för en stunds avkoppling med doft av lavendel och fågelsång i bakgrunden, kanske med en kopp kaffe och en god bok.

Inspirationsbilder

Bilderna nedan för en inspiration till hur innergården kan upplevas för dig som kommer att bo eller besöka kvarteret. Själva arbetet med innergården startar först i slutet byggprojektet. Då kommer vi presentera bilder från gården. 

trifing_innergard_owl.jpg
Den ombonade trädgrådsmiljön hoppas vi ska skapa trygghet och inspirera till upptäcker för barn i området. Foto: Pickit

 

tirfing_cykel.jpg
På Tirfing kommer cykeln vara det naturliga valet. På det låsta cykelhuset sitter insektshotell som erbjuder insekterna en sovplats på vintern. Foto: Pickit

 

trifing_innergard_angblommor.jpg

Under tallen mitt på gården breder en plantering ut sig med inspiration från blomsterängen ut sig. Skira vajande gräs tillsammans med fjäderlätta blommor som skapar en färgpalett. Foto: Pickit

 

trifing_innergard_krusbar.jpg

På innergården planteras olika bär, smultor, minikiwis, vinbär att plocka för alla som önskar. Foto: Pickit

 

trifing_innergard_fika_flicka.jpg
Sittplatser för sitt mellanmål och kanske sin favoritbok. Foto: Pickit

 

trifing_innergard_marktegel.jpg

LKF satsar på hållbara material, som marktegel, som med tiden får en vacker patina. Foto: Pickit.