Barn som målar en vägg

Sugen på att renovera eller ändra om hemma? Du får utföra en del renoveringar själv, medan andra åtgärder kräver LKFs godkännande. Att ha en öppen dialog med LKF rekommenderas i båda fallen!

När det gäller inomhusmiljön följer vi HLU. Vill du måla, tapetsera eller byta skåpsluckor på egen hand så är det okej, men det måste vara fackmannamässigt utfört.

Det är positivt för våra hyres­gäster att kunna sätta sin personliga prägel på sitt boende. Men samtidigt är hyresrätten en flexibel boendeform med tre månaders uppsägningstid och därefter flyttar en ny hyresgäst in, som kanske har helt andra önskemål. Håll dig därför till färger, mönster och material som inte är udda efter­som det annars kan innebära att du måste återställa eller betala ersättning. Spara de luckor och dörrar som du byter ut eller tar ner. Annars kan du bli ersättningsskyldig. 

Bland de saker som inte är tillåtna att göra på egen hand inomhus är att sätta upp eller ta bort väggar, ändra den fasta köksinredningen, installera egna eluttag inte ens med certifierade yrkespersoner till hjälp.

Borra hål i väggen?

En av de vanligaste anledningarna till att hyresgäster måste återställa sin lägenhet är att de inte tänkt sig för innan de borrat hål i väggarna. Innan du exempelvis ska sätta upp en hylla, ett väggfäste till en tv eller liknande, tänk på hur mycket tyngd den kommer att belastas med. Även om man kan fästa en hylla med en massa skruvar, är det sällan nödvändigt med så många. Anpassa fästdonet till vad du ska hänga upp. 

Om det blir för många plugghål i väggen räknas det som skada och du kan bli debiterad för kostnaden att återställa väggen. Vägghängd tv är av det skälet inte något vi rekommenderar. Tänk också på att inte borra i väggarna i bad- och duschrum. Att göra det kan orsaka fuktskador som du själv får bekosta.