Ett flerfamiljshus i två plan med en lekplats på innergården

Riksdagen. Bostadshusen ligger runt fem bilfria gårdar och lägenheterna har antingen trädgård eller balkong. Intill området finns odlingslotter som hyresgästerna kan hyra.

Riksdagen stod klart 1992. I kvarteret har arkitekten Yngve Lundquist blandat olika stilar på ett sätt som ger området ett alldeles eget utseende. Mot bostadshusens ljusgula tegel står garagens rödmålade trä, utanför tvåplanshusens entréer reser sig klassiskt inspirerade portaler medan de runda fönstren i enplanshusens ytterdörrar för tankarna till de runda hyttluckorna på en båt. Lundakonstnären Jörgen Fogelquists konstverk i tvåplanshusens trappuppgångar tillför området ytterligare kvalitet liksom den fina utsikten från området.

Värpinge

Värpinge, som ligger i västra Lund, omfattar både gamla Värpinge by och nyare bostadsområden, de flesta byggda i början av 1990-talet. I utkanten av Värpinge ligger naturreservatet Rinnebäcksravinen, som är ett populärt strövområde. Det är cirka två kilometer till Lunds centrum, och drygt en kilometer till shoppingcentret Nova Lund. I området finns Fågelskolan (F-9) och Gråsparvsskolan (F-4). I Värpinge finns ett litet stadsdelscentrum med närbutik och pizzeria.

Cykelrum: Ja, i anslutning till parkeringen

Barnvagnsrum: Nej

Parkering: Parkering (både utomhusplatser och enskilda garage) finns på fyra platser i anslutning till bostadsområdet. Lediga platser publiceras på lkf.se.

Hyresgästlokal: Ja, Tage Erlanders väg 22

 

   

Balkong/terrass/trädgård: Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats.

Tvättutrustning: Egen tvättutrustning finns i alla lägenheter.

Diskmaskin: Diskmaskin kan installeras som tillval i de flesta lägenheter.

El: Hushållsel ingår inte i hyran

Värme/vatten: Komfortvärme (21 grader ingår i hyran).

Förråd: Gavellägenheter och enplanshus har ett förråd i närliggande byggnad. Övriga lägenheter i tvåplanshusen har ett förråd i trapphuset.

    Karta över området

Snabbfakta

Adress: Ministervägen 1-99

Hustyp: 2-vånings flerfamiljshus samt 1- och 2-plans radhus

Färdigställt: 1992

Antal lägenheter: 92

Antal våningar: 1 resp 2

Hiss: Nej

Arkitekt: Yngve Lundquist, Lundquist och Rendahl Arkitekter AB