Smarta resor

röd cykel

Hur vi tar oss till och från hemmet spelar en allt större roll, för klimatet, för din hälsa och för din närmiljö. Din hälsa påverkas positivt om du väljer att gå eller cykla. Kollektivtrafiken ger dig möjligheter att resa på ett hållbart sätt eller varför inte samåka eller dela bil med flera i stället för att äga en egen? Har du möjlighet att arbeta eller studera på distans har du som är hyresgäst hos oss tillgång till vårt öppna bredbandsnät som klarar hastigheter på upp till 1000 Mbit/s. Bredbandsnätet drivs av Via Europa.

Men såklart behöver och vill du också kunna transportera dig till exempel till arbetet, för att träffa vänner och se nya platser. Då kan du försöka genomföra resan på ett smart och hållbart sätt.

Cykel

Att skapa bra förutsättningar för ökat användande av cykel är viktig fråga för oss. Användningen av el-cyklar och lådcyklar har verkligen tagit fart vilket vi gärna vill uppmuntra, men det ställer nya krav bland annat på utformning av cykelparkeringar.

I vår kundenkät ställer vi några frågor om hur våra hyresgäster ser på förutsättningar för en hållbar livsstil i sitt boende och i sin boendemiljö. En av frågorna gäller just hur man ser på förutsättningarna för användning av cykel, till exempel utformning av cykelparkering, plats för lådcykel osv. Vi tittar på svaren och ser hur vi kan arbeta vidare med smidiga lösningar för våra hyresgäster utifrån de fysiska förutsättningarna som finns.

Som alternativ till egen cykel finns till exempel LundaHoj, med cyklar placerade för att fram för allt underlätta för de som passerar Lund C och ska vidare till arbetet. Därför är de placerade i stråk med många arbetsplatser.

Cykelpoolslösningar finns inom LKF i liten skala, framförallt finns den möjligheten i samband med nyproduktion.

Kollektivtrafik

Våra bostadsområden ligger oftast nära en hållplats för kollektivtrafiken. På Skånetrafikens hemsida eller i Skånetrafikens app kan du se vilka hållplatser som ligger nära dig.

Laddplats för elbil

Som hyresgäst ska det vara lätt för dig att göra miljömedvetna val, som att byta ut din fossilbränsledrivna bil till en elbil eller laddhybrid. Därför erbjuder vi parkeringsplatser med laddningsmöjligheter i flera av våra bostadsområden och kontinuerligt förbereder fler och fler parkeringar.

parkering med laddplats kan du läsa mer om hur du går tillväga för att hyra en parkeringsplats med laddmöjligheter för elbilHär kan du även se vart det idag finns laddplatser att hyra. Här kan du även höra av dig till oss om du ser ett behov av och önskan om att utveckla området där du bor med laddplats för elbilar.

Bilpool med LKF

LKF samarbetar med både OKQ8 Bilpool, Our Green Car och Volvo on Demand. På vissa områden ingår gratis medlemskap för bilpoolen, vilket du får information om vid kontraktsskrivning.

Karta över bilpooler, daterad 2024-07-18

Med tillgång till en bilpool har du ett bra alternativ till att äga en egen bil. Bor du i staden eller i en tätort och använder bilen någon gång per vecka är en bilpoolsbil ett bra alternativ. Övriga resor kanske du redan går, cyklar eller åker kollektivt. Andra fördelar är att du bara betalar för bilen då du använder den. Bilar i en bilpool är nya, säkra och bra försäkrade bilar. Tänk på att det krävs lite mer planering om bil ska bokas via en bilpool.

 

Innovationsprojekt

Innovationsprojektet Xplorion på Brunnshög är vårt första bilfria boende. Det innebär att det inte finns parkeringsplatser kopplade till hemmet. I stället ingår medlemskap i bilpool. Elbilpoolsbilen finns placerad på innergården. Till boendet hör även en lådcykelpool, ett stort cykelgarage och en cykelverkstad. Mobilitetstjänsten EC2B-appen finns för att hjälpa våra hyresgäster att resa hållbart och enkelt.