Tvätta utan tvättmedel

Vi utvecklar ständigt vårt arbete för att hitta nya smarta lösningar och göra det enklare för våra hyresgäster att bo och leva hållbart. I ett pilotprojekt i vår första tvättmedelsfria tvättstuga vill vi testa och utvärdera en hållbar tvättmetod tillsammans med våra hyresgäster.

Före och efterbilder på när lakan tvättats

Hur funkar det?

Kranvattnet filtreras i flera steg innan det pumpas in i tvättmaskinerna. Filtreringen gör vattnet avjoniserat och rensar bort de salter och mineraler som normalt finns kranvatten. Resultatet är ett extremt rent och avjoniserat vatten.

När vattnet kommer i kontakt med textilierna i tvättmaskinen lossnar smutsen från fibrerna i tyget. Dessa oönskade partiklar transporteras bort med sköljvattnet och lämnar tyget rent och fritt från kemikalier. Tyget förblir mjukt och doftfritt utan sköljmedel. Inga salter och mineraler i vattnet ger kortare torktider och då sparar vi energi och minskar slitaget på torktumlaren.

Att tvätta utan tvätt- och sköljmedel ger också minskade utsläpp av kemikalier i våra vattendrag. Risken för allergier minskar när kläderna inte innehåller rester av tvätt- och sköljmedel.