Xplorion Brunnshög
Kartbild för: Xplorion - klimatsmart boende i Lund

Xplorion - klimatsmart boende i Lund

Boendet är ett innovationsprojekt i världsklass för dig som vill tillsammans med andra leva hållbart och hälsosamt i Lund. Fokus på klimatsmarta lösningar för hyresgästens vardag, gemenskap och "Sharing is caring"-princip.

Under sommaren år 2021 fick vi besök av BBC Storyworks Commercial productions som intervjuade både hyresgäster och vår personal om vårt hållbarhetsarbete kring byggandet av nya hus, och vilka möjligheter vi skapar så att hyresgästen kan själva påverka vilken grav av den hållbara livsstilen som passar dem.

Bild: Under sommaren år 2021 fick vi besök av BBC Storyworks Commercial productions som intervjuade både hyresgäster och vår personal om vårt hållbarhetsarbete kring byggandet av nya hus, och vilka möjligheter vi skapar så att hyresgästen kan själva påverka vilken grav av den hållbara livsstilen som passar dem. Se filmen på bbc.com/storyworks.

Om Xplorion på andra platser:


Byggnadstekniken, själva huset och levnadssättet är bra för klimatet, miljön, hyresgästens ekonomi och hälsa - hållbarhet har varit grundstommen i vår innovativa satsning för att möta framtiden.

 Huset är för dig som bryr sig om att leva hållbart och i en gemenskap.

 • Hälso- och klimatsmart!
  Bilfritt, rökfritt, smart behovsstyrd ventilation samt minimerade drag och köldbryggor - ett boende som är bra för hälsan och välmående!
 • Sharing is caring!
  En elbil- och flera elcyklar och transportcyklar ingår i hyran via lånepoolen! Huset är byggt så att du kan ta en stor lådcykeln ända in till din dörr.
 • Glädjens och gemenskapens hus
  Aktivitetsytor som gör det lätt att umgås med grannarna, ha aktiviteter och odla egna grönsaker i odlingslådor. Tillsammans skapar ni magin.
 • Huset producerar sin egen el via solceller,
  lagrar den i ett smart batteri för framtida användning. Solelen köper du som hyresgäst direkt från huset - och slipper fasta avgifter!
 • Öppen planlösning
  - skifta din stora tvåa från två till fyra rum vid behov med smart inredning, och ta bort miljöpåverkan av väggar, dörrar och dörrbeslag som du annars skulle haft
  Eller sätt upp en flyttbar vägg där du vill ha den - trådlösa strömbrytare, eluttag och ventilationsdon finns strategiskt placerade.
 • Ny innovativ smart byggkonstruktion
  med schakt för rör och teknik - vi har minskat på mängden byggmaterial (och kostnader!) - och ökat smidigheten inför framtida renovering

Frågor och svar

Vad betyder det att Xplorion är ett rökfritt boende?

Det innebär att det är rökfritt i lägenheterna, på balkonger och uteplatser samt i gemensamma utrymmen som trapphus, cykelförråd, miljöhus och i utemiljön närmast husen.

Vad innebär ett bilfritt boende?

En elbil, flera elcyklar och lådcyklar kommer ingå i hyran de första 5 åren via en pool. Ett par steg från huset går språvagnen. Vi kommer också erbjuda stöd, tips och råd till dig som hyresgäst om hur du kan få ihop din vardag utan att äga en egen bil. Säg adjö till din bil om du äger sådan, säg hej till en klimatsmart levnadsstil och gemenskapens hus!

Kommer det finnas bilparkeringar på Brunnshög att hyra?

Nej, det kommer inte finnas några parkeringar avsatta för hyresgästerna som bor i Xplorion eller besöker någon av hyresgästerna.

Vad innebär en öppen planlösning för miljön och för mig?

Att lämna bort innerväggar betyder att man också väljer bort dörrar, ytbehandling och liknande. Det innebär att mindre produkter och mindre material har används under produktionen. En öppen planlösning, t.ex. en 2 rum och kök, på 95 kvadratmeter, ger mycket flexibilitet till dig som hyresgäst och ger möjlighet till en mer kreativ lösning. Om du föredrar så finns möjligheten att planera din möblering och förvandla den till en fyrarummare! Trådlösa strömsbrytare, eluttag och ventilationsdon finns strategiskt placerade.

Debiteras jag mindre, ju mindre energi jag använder?

Ja, varje lägenhets el, värme och vatten debiteras separat för att varje hyresgäst ska kunna påverka sin egen påverkan på miljön, och också sin egen kostnad.

Fler frågor och svar

Du hittar fler frågor och svar i Kundo, vårt forum där du kan söka efter frågor och svar, eller ställa dina egna.

Lägenhetsväljaren

 

Loading...

Lägenheterna

Alla lägenhetstyperna finns med olika planlösningar. Det finns 1-3 rum och kök på båda adresserna. Några av lägenheterna har likadana planlösningar men där det ändå kan skilja något i storlek. Vänligen titta på planritningen för varje specifik lägenhet för att se exakt storlek och utformning.

1 rum och kök

32-39 kvm (9 st) Finns med tre olika planlösningar. I dessa lägenheter finns ingen balkong eller uteplats. 

49-50 kvm (4 st) Finns med en planlösning. Två stycken har balkong eller uteplats

2 rum och kök

Lägenheterna finns med sju olika planlösningar och varierande storlek. Här finns möjligheten att i vissa lägenheter få en stor öppen planlösning då lägenheterna är byggda med färre innerväggar. Hyresgästen har möjlighet att själv dela av rummet med hjälp av möbler eller rumsavdelare.

46-54 kvm (18 st) Lägenheterna har lite olika planlösningar och variationer med balkongerna. 

63-97 kvm (13 st)  De tre stora 2 rok som är på 97 kvm finns med olika balkonglösningar. 

3 rum och kök

68-108 kvm (10 st) Sex av lägenheterna är i etage med ett rum antingen en trappa ner eller en trappa upp. Lägenheterna finns med fem olika planlösningar. För de lägenheter som är belägna på våning ett finns ingen uteplats. En lägenhet på 82 kvm är i etage och ligger på våning 5-6 på Brunnshögsgatan 19. Lägenheten på 77 kvm på våning fem på Brunnshögsgatan har en mycket stor balkong. 

Stadsdelen Brunnshög

I nordöstra delen av Lund växer en ny stadsdel fram. Brunnshög siktar på att bli världens främsta forsknings- och innovationsmiljö och är ett föredöme för hållbart stadsbyggande. I framtiden räknar man med att 40 000 människor från hela världen ska arbeta och leva här. I brunnshög finner du en charmig stadsmiljö med spårväg och en plats där hjärta och hjärna möts. Läs mer om Brunnshög.

(Med reservation för ändringar. Uppgifterna kommer successivt att uppdateras under planerings- och byggprocessen.)

Projektet Xplorion har fått stöd från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som är en del i satsningen strategiska innovationsområden som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

jhgci

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Brunnshög
Bostadsområde: Södra Brunnshög
Adress: Brunnshögsgatan 19, Solbjerstorget 1-3
Hustyp: Flerfamiljshus
Färdigställt/ombyggt år: 2020
Arkitekt: Kamikaze Arkitekter i Malmö
Antal lägenheter: 54
Våningar: 5
Hiss: Ja
Förråd: För de flesta lägenheter finns förrådsutrymme inne i lägenheterna i form av extra garderober och linneskåp. Detta är inräknat i boarean. Samtliga 1rok har ett källarförråd.
Parkering: LKF tillhandahåller mobilitetstjänster åt hyresgästerna vilket förutsätter ett bilfritt boende. Exempel på det som erbjuds är cykelpool, bilpool, cykelverkstad i cykelhuset mm. Medlemskap för bilpoolen ingår i hyran i 5 år. Det står en poolbil parkerad nära intill huset. Cykelpoolen underlättar för våra hyresgäster att transportera sig miljösmart i Lund.
Cykelrum: Cykelhus på gården med plats till cykelparkering och en cykelverkstad. Cyklar som ingår i cykelpoolen kommer ställas här. Cykelparkering finns även i trapphus på varje våning.
Barnvagnsrum: Finns plats att ställa barnvagnar i korridoren i källaren. Utanför förråden.
Källsortering: Diskbänksskåpet i lägenheterna är förberett för källsortering i 5 fraktioner. I anslutning till husen finns en gemensam källsortering och en sopsug som är en modern sopsortering för att undvika smuts och illaluktande miljörum.
Hyresgästlokal: Nej
Områdeskontor: Magistratsvägen 35
Xplorion Brunnshög
Xplorion Brunnshög
Bildfilen heter: