Serviceärende

droppande kran      

Ibland kan saker i lägenheten gå sönder. Har du en kran som droppar eller en toalett som rinner? Eller kanske något annat som inte fungerar som det ska? Vissa problem kan du enkelt fixa själv, medan andra behöver anmälas till oss eller en extern leverantör. Vi finns här för att hjälpa dig! 

Akuta ärenden efter kontorstid 

Om ditt ärende är akut och inte kan vänta till nästa vardag kontaktar du efter kontorstid LKFs jour via SOS Alarm 040-676 93 79. Akuta ärenden är sådant som kan innebära en fara för dig själv eller fastigheten, till exempel sprutande vatten.

Vid jourutryckning då du själv orsakat ett fel och vid problem som inte bedöms som akut, kan du själv bli ansvarig för att betala kostanden för utryckningen. 

Att bo i lägenhet innebär att du bor nära dina grannar. Ljud som barnspring eller musik är en del av vardagen. Ibland stör vi varandra utan att mena det. Om du upplever höga ljud sena kvällar, kontakta vår störningsjour för hjälp.

Störningar beror ofta på att grannen inte är medveten om ljudnivån eller tiden. Prata gärna direkt med din granne om du blir störd. Om problemet kvarstår, kontakta LKF så hjälper vi till.

Akuta störningar utanför kontorstid

Vid akuta ärenden eller när vi på LKF inte kan svara så kan du vända dig till vår störningsjour, SOS på 040-67 69 379. Störningsjouren tar emot ärenden alla dagar på natten mellan klockan 22.00-7.00.

Är det inte akuta ärenden ska du anmäla störningen genom att fylla i och skicka eller mejla in en störningsanmälan.

Störningsanmälan

Ljud som hör till vardagen, till exempel barnspring eller någon som spelar musik på rimliga tidpunkter är en del av livet, är inte en störning. Men sena fester eller att någon är högljudd på kvällar eller nätter är inte ok - då är du varmt välkommen att höra av dig till vår jour. Skulle du uppleva hot, förstörelse eller om det rör sig om akuta ärenden - kontakta alltid Polisen på 112.

  • Blankett störningsanmälan

    • Att bo i ett flerfamiljshus innebär att man får acceptera vissa ljud, till exempel lekande barn, toalettspolningar på natten eller liknande.
    • Normala ljud som uppfattas som störande under dagtid för att man exempelvis jobbar natt utgör inte grund för en störningsanmälan om det inte är väsentligt.
    • Det finns ingen lag som bestämmer särskilda tider man som hyresgäst får störa, utan det är LKFs regler som sätter gränserna. Du som hyresgäst bör också iaktta sunt förnuft för att bidra till en trivsam boendemiljö för dig och dina grannar.
    • Du bör i första hand själv prata med den störande grannen för att se om ni kan lösa problemet utan hyresvärdens inblandning. Din granne är kanske inte medveten om att den stör.
    • En hyresgäst som har gäster ansvarar även för gästernas beteende.
    • När du anmäler till LKF att du anser dig störd av en granne har LKF en skyldighet att utreda vad som ligger bakom detta. Du som hyresgäst har en skyldighet att medverka i utredningen.
    • För att LKF ska kunna agera mot en störande hyresgäst behöver du som upplever störningen kunna intyga vad störningen innebär.
    • Fyll i störningsanmälan så detaljerat som möjligt. Ange när, var och hur störningen har skett samt vem eller vilka som stört. Signera på raden under din beskrivning av händelseförloppet när du är klar.
    • Anmälningar utan grund kan leda till att man själv uppfattas som den störande hyresgästen. Vid anmälningar som saknar grund kan LKF tvingas vidta åtgärder gentemot den anmälande hyresgästen om det inte upphör. Det kan till och med leda till en uppsägning.
    • Alla hot mot personer i fastigheten bör meddelas till hyresvärden och till polisen. Är det ett hot om våld ska det omedelbart polisanmälas!

    Nedan är från lagboken, Jordabalk (1970:994 kapitel 12, paragraf 25) som reglerar skyldigheter och rättigheter för fastighetsägare och hyresgäster. 

    Paragraf 25

    När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet).

    Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Hyresgästen skall hålla noggrann tillsyn över att detta också iakttas av dem för vilka han svarar enligt paragraf 24, första stycket.

    Om det förekommer störningar i boendet, skall hyresvärden ge hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör samt, om denne är en bostadshyresgäst, underrätta social- nämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna.

    Andra stycket gäller inte om hyresvärden säger upp hyresavtalet med anledning av att störningarna är särskilt allvarliga med hänsyn till deras art eller omfattning (särskilt allvarliga störningar i boendet).

    Om hyresgästen vet eller har anledning att misstänka att ett föremål är behäftat med ohyra får detta inte tas in i lägenheten.
    Lag (1993:400).

Enklare fel i lägenheten ska du fixa själv. Du kan till exempel byta batteri i brandvarnaren, byta säkringar eller rengöra fettfiltret. Vi har flera instruktionsfilmer på enklare problem - som visar hur du kan göra. 

  • Byta glödlampor, lysrör och glimtändare. Hit hör även lampor till spis, kyl, frys, fläkt och badrumsskåp.
  • Byta säkringar.
  • Om strömmen försvinner ska du stänga av den elapparat, som du senast satte på. Sedan kontrollerar du säkringar och byter den som har gått sönder eller slår till automatsäkringen. Om du har jordfelsbrytare ska du även se till att den är påslagen. Om du kontaktar jouren utan att ha kontrollerat om du har jordfelsbrytare så måste du själv betala kostnaderna för jourutryckningen.
    Vissa lägenheter (ofta radhus) har även huvudsäkringar som sitter tillsammans med elmätaren i ett fasadskåp. Se till att du har reservsäkringar hemma och kontrollera alltid säkringsstorleken innan du sätter in en ny säkring.
  • Rengöra fettfilter i köksfläkt ovanför spisen.
  • Rengöra golvbrunnen och avlopp till tvättställ ordentligt. OBS! Använd inte lösningsmedel som till exempel Kaustiksoda.
  • Vi har tagit fram några instruktionsfilmer som kan ge dig bra tips på hur du sköter och hanterar utrustningen i lägenheten men också i den gemensamma tvättstugan. Kika på dem och få bra tips och råd. Se instruktionsfilmer

Har du hittat ett fel i din bostad ska du göra ett serviceärende. 

  • I första hand ska du anmäla fel på Mina Sidor. Detta är det enklaste sättet att göra ett serviceärende och är tillgängligt dygnet runt.
  • Du kan också ringa oss på 046–35 85 00, vardagar kl. 08.00–16.00

Ska du anmäla ett fel på en vitvara är det bra om du har serie- eller produktnummer till hands. Du hittar oftast skylten på eller i maskinen.

När vi har mottagit ditt serviceärende, åtgärdar vi felet så snabbt som möjligt. Akuta ärenden prioriteras, vilket kan innebära att ditt ärende tar någon dag extra. Tiden för att åtgärda felet beror på dess omfattning och om vi behöver beställa reservdelar. Vi strävar efter att ge dig återkoppling inom 7 arbetsdagar.

Om du drabbas av skadedjur som myror, möss, mal, pälsängrar, getingar, kackerlackor och vägglöss ska du göra en skadeanmälan till saneringsföretaget Anticimex. 

Du kan också kontakta Anticimex på telefon 075-245 10 00 mellan kl. 07.00-18.00 eller via www.anticimex.se.

Kraftringen och VASYD

Kraftringen levererar el hem till dig och VASYD vattnet till Lund. Ibland uppstår problem hos dem som även påverkar våra hyresgäster. Vid planerade driftstörningar brukar de informera dig innan via mejl eller sms. Om du registrerar dig hos dem kan du få automatiska utskick om driftstörningar.

Se aktuella driftstörningar hos företagen: 

www.vasyd.se
www.kraftringen.se


Vill du anmäla en driftstörning eller fel?

Kontrollera i första hand så att VASYD eller Kraftringen inte har någon driftstörning. Ibland kan akuta situationer uppstå där vatten eller el måste stängas av för en reparation. Om du inte hittar någon information kan du enkelt göra en serviceanmälan via Mina Sidor, som är öppet dygnet runt. 

Anmäl ditt serviceärende på Mina Sidor. Har du ett akut ärende efter kontorstid kontaktar du LKFs jour via SOS Alarm: 040-676 93 79