Tryggt tillsammans
Ett tryggt hem för alla människor är kanske en av de viktigaste förutsättningarna för ett hållbart samhälle. Grunden för hög trygghet och trivsel är en god boendekvalitet med väl underhållna bostäder, attraktiv utemiljö och god service till en rimlig hyra. Möjligheter till delaktighet och inflytande över sitt boende tycker vi är viktiga faktorer för ökad trivsel.
Extremt väder kan eventuellt innebära risker för dig och dina saker. Här är bra saker att tänka på om och när oväder når oss.
Vid storm och oväder
Ta in lösa föremål från din balkong eller uteplats.
Om det är möjligt- spänn fast utemöbler och andra större föremål med rep, spännrem eller något liknande.
Stäng dörrar, fönster och inglasningar.
Vid skyfall
Ta in föremål som inte tål vatten från balkong eller uteplats.
Stäng dörrar, fönster och inglasningar.
Vid översvämning
Garage och förråd:
Förvara aldrig värdesaker eller andra föremål på platser där de kan ta skada vid till exempel översvämning. Tänk på att inte förvara annat än fordon (bil, motorcykel och cykel) och fordonstillbehör i garaget.
Om möjligt, förvara dina saker i stängda lådor. Gärna på hyllor så att dessa inte står direkt på golvet i ditt förråd eller garage.
Håll dig informerad på Lunds kommuns hemsida eller på krisinformation.se om en situation med extremt väder uppstår
Med omtanke om varandra kan vi tillsammans skapa trygghet i våra bostadsområden.
Huskurage är en metod för hur vi tillsammans med er hyresgäster kan förebygga och förhindra våld i nära relationer. Det gör vi genom att bli bättre på att visa omtanke och vara lyhörda – och agera.
Våra anställda ska bli ännu bättre på att lyssna, förstå och visa omsorg kring dessa frågor. Detta sker bland annat genom återkommande utbildningar av våra anställda som arbetar hyresgästnära. På så sätt blir arbetet med att förebygga och förhindra våld i nära relationer ett arbete som alltid finns med i vår vardag.
I vårt arbete samarbetar vi med andra myndigheter och intresseföreningar, som exempelvis Lunds Kommun och Kvinnojouren här i Lund.
Är situationen akut? När det finns fara för liv och egendom ska du alltid först ringa 112.
Att visa civilkurage kan ske på många sätt. Att observera att någon i sin närhet, exempelvis en granne, eventuellt utsätts för våld och agera utifrån det visar på kurage och omtanke. Ibland kan en våldssituation avbrytas genom att du agerar, exempelvis genom att knacka på dörren - ta gärna hjälp av fler grannar. Det är viktigt att tänka på sin egen säkerhet och vi rekommenderar alltid att du också kontaktar polis. Oavsett hur du väljer att agera så kan ditt agerande rädda ett liv.
Viktiga nummer för hjälp och stöd
Kriscentrum Mellersta Skåne: 046-359 50 71
Kvinnojouren Lund: 020-21 29 60
Polisen: 114 14
För oss är personlig närvaro i områdena viktig. Ansikten som hyresgäster känner igen bidrar till ett tryggt och trivsamt boende.
Aktiviteter för gemenskap
LKF vill underlätta för gemenskap mellan grannar. Att ha en god relation till de personer som bor i ens närmiljö främjar både trygghet och trivsel. Exempel på aktiviteter som genomförs är odlingsgrupper och aktiviteter anordnade av den Lokala hyresgästföreningen.
Trygghetsvandringar i våra bostadsområden
Belysning, växtlighet och områdets skötsel är exempel på sådant som kan påverka känslan av trygghet och som kan åtgärdas. Genom att genomföra trygghetsvandringar tillsammans med våra hyresgäster får vi input på vad vi kan göra för att öka känslan av trygghet på området.
Boinflytande innebär att våra hyresgäster har möjlighet att vara delaktiga i utformningen av sin boendemiljö. Detta sker till exempel via
- hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll (HLU)
- Hyresgästföreningen där boinflytandeverksamheten är reglerad i avtal med LKF
- Årlig kundenkät
Läs mer om hur vi på LKF arbetare med boinflytande.