Xplorion i Lund en av finalisterna i Byggindustrins ”Årets bygge”

I mitten av bilden syns vårt innovationsbygge Xplorion. I mitten av bilden syns vårt innovationsbygge Xplorion.

På torsdag, den 18 mars, får vi veta om vi kommer ta hem ännu ett betydande pris med vårt innovationsprojekt Xplorion. Konkurrensen är tuff, 18 hus är med och tävlar i 7 olika kategorier.

I Xplorion utmanar vi vårt sätt att bygga och vi utmanar också den traditionella livsstilen hos hyresgästen.

Xplorion tävlar i kategorin Bostad, men kan också vinna en vad Byggindustrin kalla för en totalvinnare.

Årets bygge är byggbranschens stora fest och ett tillfälle att fira och uppmärksamma det fantastiska utvecklingsjobb som görs i Sverige.

Vad tittar ni på när ni utser en vinnare?

– Vi letar efter de som har presterat på topp i alla kategorier. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan, berättar Anders Carlén, chefredaktör för Byggindustrin.

Tidigare korades Xplorion till Årets Klimatsmarta boende av branschorganisationens Sveriges Allmännytta med argumentet att LKF har med Xplorion tagit ett viktigt steg inom branschen mot ett klimatsmart boende.

- Vi på LKF ville visa vägen för framtidens boende, med gemenskap och hållbarhet i fokus. För oss handlar Xplorion om att skapa livskvalité, klimatsmarta lösningar och hållbart byggande av hög kvalité på lång sikt, berättar Lena Nordenbro, Hållbarhetschef på LKF.

Partners

Framstegen och lösningarna i Xplorion hade inte varit möjliga utan samverkan med andra.

Förutom samverkan internt så har samverkan även skett med flera externa parter, som EC2B, Trivector och OurGreenCar kring mobilitetslösningar samt Kraftringen kring det världsledande värmesystemet, berättar Lena Nordenbro, hållbarhetschef.

Vi delar med oss av det vi lärt oss!

Vi välkomnar andra bolag att höra av sig till oss för att få ta del av vårt material, processer, lärdomar så här långt och framtida utvärderingar.