Trappa upp till Ribbingska huset
Kartbild för: Ribbingska huset (55+)

Ribbingska huset (55+)

Ribbingska huset är en arkitektonisk pärla i parkmiljö vid bästa läge i Lund. Huset är byggt 1915 och fungerade som sjukhem fram till 2007. Vid ombyggnaden till ett modernt bostadshus har man tagit tillvara kvaliteter som stuckaturer, ursprungliga fönster, franska balkonger och generös takhöjd. Lägenheterna är i första hand avsedda för hyresgäster som är 55 år eller äldre.

1915 invigdes Ribbingska sjukhemmet i Lund, som var ett av Sveriges första sjukhem. Initiativtagare var Maria Ribbing, hustru till professorn och läkaren Seved Ribbing. När huset var nytt hade det plats för 60–70 patienter.

Vid ombyggnationen 2008-2009 lämnades husets yttre i stort sett oförändrat. Stor omsorg ägnades åt att anpassa byggnaden med tidstypiska detaljer. Huset rymmer nu 29 seniorlägenheter. De flesta lägenheterna har generös takhöjd och stuckaturer. På plan två och tre har lägenheterna höga, franska fönster. Lägenheterna på bottenplan har uteplats, övriga lägenheter har balkong, fransk balkong eller uteplats på takterrass.

Centrum

Att bo i centrala Lund innebär närhet till kulturutbud, shopping, caféer, restauranger, torghandel och mycket annat. I den medeltida stadskärnan samsas kullerstensgator och korsvirkeshus med moderna byggnader.  Här finns mysiga gågator, vackra gränder och torg. Det mesta nära och tillgängligt, och kommunikationerna och pendlingsmöjligheterna är goda.

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Centrum
Bostadsområde: Kråkelyckan Ribbingska huset (55+)
Adress: Karl XI-gatan 4 A-G
Hustyp: Flerfamiljshus
Färdigställt/ombyggt år: 1915/2009
Arkitekt: Alfred Hellström
Antal lägenheter: 29
Våningar: 1-4
Hiss: Ja
Förråd: På vinden
Parkering: Varmgarage och p-platser utomhus. Lediga platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum: Nej
Barnvagnsrum: Nej
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Ja
Områdeskontor: Lilla Tvärgatan 21, in på gården
Ribbingska huset
Områdeskarta RIbbingska huset