Bildfilen heter:

Så här fungerar värmen i lägenheten

När hösten är här innebär det inte bara vackra färger utan också kallare klimat. Då brukar vi få många frågor från våra hyresgäster om hur värmen i lägenheten fungerar. Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna och en del tips på hur du själv kan bidra till ett bättre inomhusklimat i ditt hem.

När sätter LKF igång värmen?

I första hand styrs värmen av utetemperaturen, det vill säga, när det är under en viss temperatur utomhus går värmen igång automatiskt. Detta skiljer i olika hus, beroende på ålder och konstruktion. Även väderstyrning påverkar som till exempel hur mycket vind eller sol det är.

Målet hos LKF är att det ska vara 21 grader i lägenheten. På de flesta element sitter det en termostat som känner av värmen i lägenheten så att det alltid ska vara cirka 21 grader. Blir det kallare än så höjs temperaturen på värmesystemet. Det går alltså inte att säga att värmen går på en viss tid eller datum på ett specifikt område. 

I en del av våra lägenheter har vi komfortvärme. Läs mer om hur du ställer in komfortvärmemätaren, där du också kan aktivera både brand- och inbrottslarm.

Varför är elementen kalla, är det något fel?

Vid en övergång från varmare årstid till den lite kyligare delen av året eller vid plötsliga väderomslag kan det upplevas lite kallare inomhus. Men trots det kan elementen vara kalla. Det beror på att de flesta element styrs av en termostat som är inställd på att gå igång först när det är mindre än 21 grader i lägenheten. Blir det kallare än så höjs temperaturen på värmesystemet.

När inomhustemperaturen sedan uppnått 21 grader slår elementen ifrån och upplevs kalla. Om temperaturen börjar sjunka under 21 grader igen startas också värmen i elementen upp igen. Det är alltså inte säkert att värmen inte fungerar bara för att elementen känns kalla.

Hur ska jag mäta inomhustemperaturen?

Du kan själv göra en mätning för att ta reda på ungefär hur varmt det är hemma hos dig. Termometern ska placeras minst 1 meter in från yttervägg. Det är temperaturen mitt i rummet som ska vara cirka 21 grader. Visar termometern 20 grader eller lägre ska du självklart kontakta oss med en felanmälan. 

Kan jag göra något för att få det varmare hemma?

Det finns flera saker du kan göra för att få ett bättre inomhusklimat, här listar vi några av dem:

Inställningar på elementet

För att få maximal värme, öppna vredet på elementet genom att vrida så långt du kan moturs.

Håll ventilerna öppna och rena

Ha friskluftsventiler och innerdörrar öppna så sprider du värmen i lägenheten. Stäng aldrig ventilerna helt. Glöm inte att rengöra ventilerna för bättre tilluft. Vädra snabbt och effektivt i max 5 minuter!

Möblera klokt

Placera inte tjocka gardiner eller möbler framför ett element. Det hindrar värmen från att komma ut i rummet. Tänk på att om du använder värmefläktar eller andra värmekällor i lägenheten så stängs elementen av. Behåll värmen i lägenheten nattetid genom att dra för rullgardiner eller persienner.

Vad gör jag om jag upplever det kallt i lägenheten och värmen ändå inte går igång? 

För dig som har det kyligt i lägenheten rekommenderar vi dig att testa tipsen ovan. Om du fortfarande upplever det som kallt eller om det är dragigt hemma ska du höra av dig till oss med en felanmälan så hjälper vi dig. Och du – kom ihåg att du själv kan mäta inomhustemperaturen innan du gör din felanmälan. Det är temperaturen mitt i rummet som ska vara cirka 21 grader. Visar termometern 20 grader eller lägre ska du självklart kontakta oss så hjälper vi dig. 

Felanmälan gör du lättast på Mina Sidor, där är det dessutom öppet dygnet runt.
Du kan också ringa oss på 046–35 85 00, vardagar klockan 08–16 eller mejla kundcenter@lkf.se