Innergård mer pergola framför husen i Regeringen
Kartbild för: Regeringen

Regeringen

Regeringen. Husen i området är grupperade runt bilfria, grönskande gårdar. Området fick Lunds stadsbyggnadspris 1995.

1995 fick arkitekten Ulf Kadefors Lunds stadsbyggnadspris för kvarteret Regeringen. Juryn tyckte att Kadefors med sin utformning av kvarteret hade gett både detta och stadsdelen Värpinge en positiv identitet. Regeringen var det sist färdigställda av de fyra bostadsområden som LKF byggde i Värpinge i början av 1990-talet.

De 85 lägenheterna i Regeringen domineras av tre- och fyrarummare och är fördelade på elva hus i ett eller två plan. Husen är grupperade runt sju bilfria grönskande gårdar. På varje gård finns en lekplats.

Lägenheterna på tvåplanshusens ovanvåningar nås via en utvändig trappa och har balkong, i vissa fall åt två håll. Lägenheterna på markplan har häckomgärdad tomt med uteplats.

Värpinge

Värpinge, som ligger i västra Lund, omfattar både gamla Värpinge by och nyare bostadsområden, de flesta byggda i början av 1990-talet. I utkanten av Värpinge ligger naturreservatet Rinnebäcksravinen, som är ett populärt strövområde. Det är cirka två kilometer till Lunds centrum, och drygt en kilometer till shoppingcentret Nova Lund. I området finns Fågelskolan (F-9) och Gråsparvsskolan (F-4). I Värpinge finns ett litet stadsdelscentrum med närbutik och pizzeria.

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Värpinge
Bostadsområde: Regeringen
Adress: Ministervägen 2-170
Hustyp: 2-vånings flerfamiljshus och 1-plansradhus
Färdigställt/ombyggt år: 1995
Arkitekt: Ulf Kadefors, FOJAB AB
Antal lägenheter: 85
Våningar: 1 resp 2
Hiss: Nej
Förråd: Förråd i separat förrådsbyggnad. Radhusen har dessutom vindsutrymme i lägenheten.
Parkering: Parkering (både utomhusplatser och enskilda garage) finns på fyra platser i anslutning till bostadsområdet. Lediga platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum: Ja, i anslutning till förrådsbyggnad.
Barnvagnsrum: Ja, i anslutning till förrådsbyggnad.
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Ja, Tage Erlanders väg 22
Områdeskontor: Stenmästarevägen 9
Enplanshus i Regeringen med gröna planteringar
Områdeskarta Regeringen