Lekplats framför tvåplanshus i Riksdagen
Kartbild för: Riksdagen

Riksdagen

Riksdagen. Bostadshusen ligger runt fem bilfria gårdar och lägenheterna har antingen trädgård eller balkong. Intill området finns odlingslotter som hyresgästerna kan hyra.

Riksdagen stod klart 1992. I kvarteret har arkitekten Yngve Lundquist blandat olika stilar på ett sätt som ger området ett alldeles eget utseende. Mot bostadshusens ljusgula tegel står garagens rödmålade trä, utanför tvåplanshusens entréer reser sig klassiskt inspirerade portaler medan de runda fönstren i enplanshusens ytterdörrar för tankarna till de runda hyttluckorna på en båt. Lundakonstnären Jörgen Fogelquists konstverk i tvåplanshusens trappuppgångar tillför området ytterligare kvalitet liksom den fina utsikten från området.

Värpinge

Värpinge, som ligger i västra Lund, omfattar både gamla Värpinge by och nyare bostadsområden, de flesta byggda i början av 1990-talet. I utkanten av Värpinge ligger naturreservatet Rinnebäcksravinen, som är ett populärt strövområde. Det är cirka två kilometer till Lunds centrum, och drygt en kilometer till shoppingcentret Nova Lund. I området finns Fågelskolan (F-9) och Gråsparvsskolan (F-4). I Värpinge finns ett litet stadsdelscentrum med närbutik och pizzeria.

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Värpinge
Bostadsområde: Riksdagen
Adress: Ministervägen 1-99
Hustyp: 2-vånings flerfamiljshus samt 1- och 2-plans radhus
Färdigställt/ombyggt år: 1992
Arkitekt: Yngve Lundquist, Lundquist och Rendahl Arkitekter AB
Antal lägenheter: 92
Våningar: 1 resp 2
Hiss: Nej
Förråd: Gavellägenheter och enplanshus har ett förråd i närliggande byggnad. Övriga lägenheter i tvåplanshusen har ett förråd i trapphuset.
Parkering: Parkering (både utomhusplatser och enskilda garage) finns på fyra platser i anslutning till bostadsområdet. Lediga platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum: Ja, i anslutning till parkeringen
Barnvagnsrum: Nej
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Ja, Tage Erlanders väg 22
Områdeskontor: Stenmästarevägen 9
Lekplats framför radhus i RIksdagen
Områdeskarta Riksdagen