Det nya flerfamiljshuset i Vapenhuset med balkongräcken i grönt glas
Kartbild för: Vapenhuset

Vapenhuset

Kvarteret Vapenhuset ligger strax intill busstationen i Södra Sandby, med bekvämt gångavstånd till centrum. Området består av ett flerfamiljshus byggt 2013 samt fyra hus (tre flerfamiljshus och en radhuslänga) byggda på 1960-talet.

Huset från 2013 är byggt i vinkel med fyra våningar. Här finns 14 lägenheter samt 10 servicebostäder som hyrs av Vård- och omsorgsförvaltningen. Det är byggt för att vara energieffektivt och kan klassas som ett minienergihus. Solfångare hjälper till att värma upp varmvattnet. Lägenheterna har indragna skyddade balkonger, vissa med inglasning. På bottenplan har lägenheterna uteplats.

I de äldre husen finns totalt 32 lägenheter som alla har balkong eller uteplats. De mindre lägenheterna har fransk balkong.

Södra Sandby

Södra Sandby, knappt en mil öster om Lund, är den näst största tätorten i Lunds kommun med drygt 7000 invånare. Här finns förskolor, skolor (F-9), vårdcentral och bibliotek. I byns centrum finns bland annat en större livsmedelsbutik och apotek. Naturen finns inpå knuten, och här finns friluftsbad och flera idrottsföreningar. Med busslinje 166 (Lundalänken) kommer du in till Lund på mindre än en halvtimme.

Bofakta

Ort: Södra Sandby
Stadsdel: Vapenhuset
Bostadsområde:
Adress: Allégatan 25 (nyare huset) samt Allégatan 27 A-D – 29 A-F (äldre husen)
Hustyp: Flerfamiljshus. I den äldre delen finns även en radhuslänga.
Färdigställt/ombyggt år: 1963 respektive 2013
Arkitekt: Arkitekt i detaljplane- och ramhandlingsskede: MÖLLER Arkitekter. Arkitekt i detaljprojekteringsskede: NP Arkitekter (avser huset som är byggt 2013).
Antal lägenheter: Totalt 56. I det nyare huset finns 14 lägenheter samt 10 servicebostäder som hyrs av Vård- och omsorgsförvaltningen. I det äldre husen finns 32 lägenheter.
Våningar: Det nyare huset har fyra våningar. De äldre husen har två våningar.
Hiss: Bara i det nya huset på Allégatan 25
Förråd: I de nyare huset ligger förråden (3-5 kvm) på översta våningen. I de äldre husen ligger förråden (3 kvm) i källaren.
Parkering: Parkeringsplatser och garage finns att hyra. Lediga platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum: Endast i det nyare huset.
Barnvagnsrum: Endast i det nyare huset.
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Ja, på Östanbäcksvägen
Områdeskontor: Bondevägen 7 A, Dalby
Det nya flerfamiljshuset i Vapenhuset med balkongräcken i grönt glas
Områdeskarta Vapehuset
De äldre flerfamiljshusen i Vapenhuset