Flerfamiljshusen i Excellensen
Kartbild för: Excellensen

Excellensen

Excellensen. De gröna gårdarna i området bjuder in till lek och gemenskap. Alla lägenheter har uteplats eller balkong. Husen är byggda med stor variation i höjd och utformning.

Excellensen omfattar 190 lägenheter i varierande storlek. Området ritades av Bo Sjöström och Lennart Fredriksson och stod klart 1992. Husen är fördelade på sju husgrupper med stor variation i höjd och utformning liksom i utformning av lägenheter och gårdar.

Det fem våningar höga huset i områdets nordöstra hörn ger Excellensen en karaktäristisk profil. Alla lägenheter har uteplats eller balkong, i vissa fall inglasad. Husen är grupperade kring sju gröna, bilfria gårdar.

Värpinge

Värpinge, som ligger i västra Lund, omfattar både gamla Värpinge by och nyare bostadsområden, de flesta byggda i början av 1990-talet. I utkanten av Värpinge ligger naturreservatet Rinnebäcksravinen, som är ett populärt strövområde. Det är cirka två kilometer till Lunds centrum, och drygt en kilometer till shoppingcentret Nova Lund. I området finns Fågelskolan (F-9) och Gråsparvsskolan (F-4). I Värpinge finns ett litet stadsdelscentrum med närbutik och pizzeria.

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Värpinge
Bostadsområde: Excellensen
Adress: Tage Erlanders väg 21-97, Tage Erlanders väg 22-78 och Östen Undéns gata 2-58
Hustyp: Flerfamiljshus i 2-5 våningar samt 1- och 2-plansradhus
Färdigställt/ombyggt år: 1991
Arkitekt: Bo Sjöström och Lennart Fredriksson, K-konsult
Antal lägenheter: 190
Våningar: 1 och 2 i radhusen och 2-5 våningar i flerfamiljshusen
Hiss: Ja, vid 3 våningar och uppåt
Förråd: Varje lägenhet har förråd antingen i lägenheten eller i källarplan i närliggande byggnad.
Parkering: Parkering (både utomhusplatser och enskilda garage) finns på fyra platser i anslutning till bostadsområdet. Lediga platser publiceras på lkf.se
Cykelrum: Ja
Barnvagnsrum: Ja
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Ja, Tage Erlanders väg 22
Områdeskontor: Stenmästarevägen 9
Innergård med lekplats i Excellensen
Områdeskarta Excellensen