Innergård och tvåvåningshus i S:t Mikael
Kartbild för: S:t Mikael

S:t Mikael

Kvarteret St. Mikael ligger mitt i Lund, och har anor sedan medeltiden. Idag finns här 15 lägenheter byggda 1986-87. Husen ritades av Yngve Lundquist och smälter till höjd, form och material in i den omgivande äldre bebyggelsen.

Åtta av lägenheterna ligger i ett tegelklätt trevåningshus vid Magle Stora Kyrkogata. Vissa av dessa lägenheter har balkong. Övriga lägenheter ligger i tvåplans putsade radhus med inredd källare och uteplats mot den lilla lummiga innergården.

Kvarteret har fått sitt namn efter Sankt Mikaels kyrka, som var en av Lunds många småkyrkor under medeltiden. Den låg strax öster om domkyrkan och revs 1537. Vid arkeologiska undersökningar i kvarteret S:t Mikael har man påträffat delar av Sankt Mikaels kyrkogård och en tegelugn, som troligen användes när Svartbrödraklostret i Lund byggdes.

Centrum

Att bo i centrala Lund innebär närhet till kulturutbud, shopping, caféer, restauranger, torghandel och mycket annat. I den medeltida stadskärnan samsas kullerstensgator och korsvirkeshus med moderna byggnader.  Här finns mysiga gågator, vackra gränder och torg. Det mesta nära och tillgängligt, och kommunikationerna och pendlingsmöjligheterna är goda.

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Centrum
Bostadsområde: S:t Mikael
Adress: Magle Stora Kyrkogata 3, Själbogatan 1 A-D, Stora Sigridsgatan 6 A-C
Hustyp: Flerfamiljshus och radhus
Färdigställt/ombyggt år: 1986-87
Arkitekt:
Antal lägenheter: 15
Våningar: 2-3
Hiss: Finns på Magle Stora Kyrkogata 3
Förråd: I källarplan
Parkering: Till exempel i p-hus Gasverket eller Dammgården. Lediga platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum: Ja
Barnvagnsrum: Ja
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Nej
Områdeskontor: Lilla Tvärgatan 21, in på gården
Gatuhus i kvarteret S:t Mikael
Områdeskarta Sankt Mikael