Tvåvåningshusen med entréer på Offerkällan
Kartbild för: Offerkällan

Offerkällan

Området består till största delen av generöst tilltagna tre- och fyrarummare. Till varje lägenhet hör en uteplats eller balkong. Större delen av området är fritt från biltrafik.

Offerkällan är byggt 1967-68, och genomgick en omfattande renovering 2011-2014. Området består av 352 lägenheter, som är fördelade på 38 tvåvåningslängor ordnade i sju klungor runt öppna grönytor.

Namnet Offerkällan kommer av en källa som förr i tiden fanns på Norra Fäladen, känd som Offerkällan eller Sankt Hans källa, dit lundabor sökte sig på midsommarafton (Sankt Hans afton) för att dricka källvatten och fira midsommar.

Norra Fäladen

Norra Fäladen ligger norr om trafikleden Norra Ringen. En cykeltur till Lunds centrum tar 10-15 minuter. Området byggdes till större delen under slutet av 1960-talet. Mitt i området ligger Fäladstorget, som genomgick en större om- och tillbyggnad 2007. Här finns bland annat livsmedelsbutik, apotek och vårdcentral. I den västra delen av Norra Fäladen ligger ett av Lunds största grönområden, Sankt Hans backar.

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Norra Fäladen
Bostadsområde: Offerkällan
Adress: Sankt Hans gränd 1-44
Hustyp: Flerfamiljshus
Färdigställt/ombyggt år: 1968/2011-14 Vid ombyggnaden 2011-14 lade vi om fjärrvärmeledningarna i marken , förbättrade ventilationen i lägenheterna samt tilläggsisolerade. Vi renoverade även badrum och WC i de lägenheter där detta inte hade gjorts tidigare.
Arkitekt: Sten Samuelsson
Antal lägenheter: 352
Våningar: 2
Hiss: Nej
Förråd: Ja, både i källare och uteförråd. Det är även möjligt att hyra separat lägenhetsförråd för 25 kr/månad.
Parkering: Fordonsplats finns att hyra.
Cykelrum: Nej
Barnvagnsrum: Nej, men det är möjligt att hyra separat lägenhetsförråd.
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Ja
Områdeskontor: Magistratsvägen 23
Trädplantering och gräsmatta framför hus på Offerkällan
A decorative imageofferkallan_2021_webb.jpg