Vy över husen i Jordnumlan
Kartbild för: Jordhumlan

Jordhumlan

Jordhumlan, också kallat Bränneriet, har en stark anknytning till den lokala industrihistorien. Området ligger centralt i Södra Sandby, alldeles intill Fågelsångsdalens naturreservat vid Hardebergaspåret.

Här brändes sprit från förra seklets början till 1970. Därefter användes bränneribyggnaden som kommunalt förråd och var rivningshotad tills LKF köpte den 1995.

Med okonventionella grepp förvandlade arkitekten Yngve Lundquist den gamla industribyggnaden till ett modernt bostadshus med 12 lägenheter. Några av lägenheterna har uteplats eller indraget balkongrum.

Intill Bränneriet uppfördes två nya bostadshus som till form och material anpassades till industribyggnaden. I husen finns totalt 17 lägenheter. En av dessa har uteplats, övriga har hörnbalkonger.

Södra Sandby

Södra Sandby, knappt en mil öster om Lund, är den näst största tätorten i Lunds kommun med drygt 7000 invånare. Här finns förskolor, skolor (F-9), vårdcentral och bibliotek. I byns centrum finns bland annat en större livsmedelsbutik och apotek. Naturen finns inpå knuten, och här finns friluftsbad och flera idrottsföreningar. Med busslinje 166 (Lundalänken) kommer du in till Lund på mindre än en halvtimme.

Bofakta

Ort: Södra Sandby
Stadsdel: Jordhumlan (”Bränneriet”)
Bostadsområde:
Adress: Möllevägen 4,6, 8 och 10 samt 12 och 14
Hustyp: Flerfamiljshus
Färdigställt/ombyggt år: 1996 (ombyggnad till bostadshus från bränneri)
Arkitekt: Lundquist & Rendahl Arkitekter AB
Antal lägenheter: 29
Våningar: 4
Hiss: Ja
Förråd: Ja, alla lägenheter har förråd
Parkering: Parkeringsplatser och garage finns att hyra. Lediga platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum: Ja
Barnvagnsrum: Ja
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Finns i den gamla bränneribyggnaden samt på Östanbäcksvägen
Områdeskontor: Bondevägen 7 A, Dalby
Ett av husen i Jordhumlan
Områdeskarta Jordhumlan