Tvåvåningshus med utvändiga trappor i Modersmålet
Kartbild för: Modersmålet

Modersmålet

Modersmålet. I området finns två- och trevåningshus som ligger längs ett slingrande gångstråk. I mitten finns en grönyta med en lekplats.

Området är byggt 1992, och totalt finns här 104 lägenheter. Arkitekt var Bo Sjöström och Bernt Olsson. Lägenheterna är fördelade på 23 tvåvånings- och ett trevåningshus, som ligger oregelbundet placerade längs ett gångstråk. Centralt i området finns en grönyta med lekplats.

20 fyrarummare och fyra femrummare är byggda som etagelägenheter. Alla lägenheter på markplan har uteplats. Övriga lägenheter har balkong.

Modersmålet ligger vid Hardebergaspårets gång- och cykelstråk och nära flera skolor.

Linero och Mårtens Fälad

Linero genomgår nu en förnyelse, som blir ett lyft för hela den östra delen av Lund. Linero torg rustas upp rejält och får ett nytt utseende med bland annat en ny, stor livsmedelsbutik. Även den befintliga centrumbyggnaden renoveras och moderniseras. Storsatsningen på utbyggd handel, service och nya bostäder gör Linero torg till en attraktiv mötesplats för boende i hela östra Lund.

Vikingavägen, som löper genom Linero, har byggts om till en modern stadsgata med både bilväg, cykel- och gångväg. Målet är att öka tillgängligheten och tryggheten i hela området.

På Linero och på Mårtens Fälad finns flera skolor, idrottsanläggningar och grönområden. En cykeltur till centrala Lund tar ungefär 15 minuter.

Bofakta

Ort: Lund
Stadsdel: Mårtens Fälad
Bostadsområde: Modersmålet
Adress: Kollegievägen 11-205
Hustyp: Flerfamiljshus
Färdigställt/ombyggt år: 1992
Arkitekt: Bo Sjöström och Bernt Olsson
Antal lägenheter: 104
Våningar: 2-3
Hiss: Nej
Förråd: Förråd finns i anslutning till varje lägenhet.
Parkering: P-platser i garage och utomhus finns att hyra. Ledig platser publiceras på lkf.se.
Cykelrum: Nej
Barnvagnsrum: Ja
Källsortering: Ja
Hyresgästlokal: Ja, en mindre lokal finns på Kollegievägen 95.
Områdeskontor: Kollegievägen 205
Flerfamiljshus i gult tegel på Modersmålet
Modersmålet områdestavla