Att arbeta för allmännyttan som byggprojektledare

Helena Nilsson, byggprojektledare på LKF. Som tonåring beställde hon huskataloger för studera olika intressanta planlösningar. Foto: Michael Svensson / LKF Helena Nilsson, byggprojektledare på LKF. Som tonåring beställde hon huskataloger för studera olika intressanta planlösningar. Foto: Michael Svensson / LKF

Helena Nilsson arbetar som byggprojektledare där jobbet består av att bygga fler och bättre hem åt lundaborna.

Som byggprojektledare inom allmännyttan får man vara med att projektleda mångfald av olika byggnader, berättar hon.

- Just nu sitter jag bland annat med hyresrätter i ett hus i kvarteret Mariehus på Brunnshög i Lund. Huset består av 26 lägenheter med hög kvalitet på materialet, stora, rymliga lägenheter och med mobilitetslösningar. Det kommer att bli extra fina lägenheter som kommer stå färdiga år 2024.

Bild: Mariehus på Brunnshög i Lund har generösa planlösningar med större kök. Lägenheter i markplan har egna ingångar och uteplatser. Lägenheterna högst upp får pampiga balkongfönster.

    Du som har erfarenhet av både den privata sektorn och den allmännyttiga. Ser du några skillnader mellan de olika sektorerna?

    - På ett allmännyttigt bolag i Lund är vi med och bygger huset utifrån stadens behov, och sedan förvaltar vi det som vi byggt. Vi bygger med hållbara material både med avseende på kvalitet och miljö.

    - LKF bygger långsiktigt och planerar för att byggnaderna ska underhållas på ett ekonomiskt sätt. Vi bygger ju åt oss själva.

      Var byggprojektledare ett yrke du drömde om?

      Arbetsmomenten i yrket som byggprojektledare är att se till att vara en kontrollfunktion som att entreprenören lever upp till det som de lovat i upphandlingen.

      - Jag ville jobba på ett arkitektkontor eller bli konstruktör för jag gillade matte i skolan och jag var intresserad hus och planlösningar. Som tonåring beställde jag huskataloger från husfirmor för att se hur de olika och intressanta planlösningarna, berättar hon.

      Innan LKF arbetade Helena på Lundafastigheter, ett kommunalt bolag likt oss. De bygger och förvaltar skolor, badhus och andra kommunala byggnader som kommunhus.

      - Där var jag byggprojektledare för bland annat kommunhuset Kristallen.

        Som byggprojektledare ritar man inga byggnader. Man räknar och planerar.

        - Man är med hela vägen från början av planeringen till att garantin på bygget går ut. Det börjar med att vi på byggavdelningen får en beställning från förvaltningen och arbetar fram detaljplanen med affärsutvecklingsavdelningen, stämmer av mellan alla parter som, drift- och energiavdelningen, extern arkitektbyrå och koordinerar för att försäkra oss att vi matchar behovet med vad som är möjligt, både ekonomiskt och byggtekniskt.

          Kort kan man säga att Helena håller koll på projekttriangel: tid, pengar och kvalitet, och ser till att de är i balans.