Bildfilen heter:

Se till att hålla värmen ute genom att dra ner persienner och dra för gardiner under dagen.

Så får du det svalare i din lägenhet

Tycker du det är för varmt i din lägenhet? Det finns flera enkla saker du själv kan göra för att få det svalare i din lägenhet.

De allra flesta tycker att sommar, sol och värme är något positivt. Dessvärre kan det bidra till att våra bostäder blir varma sommartid. Under intensiva värmeböljor är det inte mycket som råder på hettan, men här är några tips på vad du kan göra för att sänka temperaturen inomhus.

Stäng ute solen och värmen

Stäng ute solen och värmen genom att dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen. När luften ute är varmare än luften inne och solen ligger på bör du också se till att stänga alla fönster.

Vädra på kvällen och natten

När temperaturen sjunker och luften ute är svalare än den är inne är det bra att öppna fönstren för att få in svalare luft i lägenheten. Ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum så luften kan röra sig mellan.

Stäng av apparater

Dator, TV och andra elektriska apparater utstrålar värme. Stäng därför av dem när de inte används och låt dem inte stå i stand by-läge.

Duscha och drick

För att hålla dig själv sval är det bra att duscha. Tänk också på att dricka mycket vätska, även om du inte är törstig. Kroppen blir lättare uttorkad när det är varmt ute. Fyll kylen med vattenflaskor i förväg.