För första gången genomför vi en hyresgästundersökning som riktar sig till barn

Vi på LKF strävar alltid efter att bli bättre! För första gången genomför vi på LKF en hyresgästundersökning som riktar sig till barn och unga om deras boendemiljö. På ett nytt sätt kommer vi kunna lyssna på våra yngre hyresgäster. Vi vill att våra hyresgäster - stora som små ska trivas att bo hos oss och känna att de kan vara med och forma sitt bostadsområde.

Varje år genomför vi tillsammans med AktivBo en hyresgästundersökning som skickas ut slumpvis till en tredjedel av alla LKFs vuxna hyresgäster. Det är av stort värde för oss att veta vad våra hyresgäster tycker att vi på LKF kan göra bättre, men även att få information om det som vi gör bra redan idag. Under åren har vi haft många lyckade samarbeten och dialoger med barn, men det är ofta en utmaning under dialogträffar att höra från just våra yngre hyresgäster. 

 

 

“Våra yngre hyresgästers tankar och idéer är otroligt viktiga i LKFs barnrättsarbete! Enkät-idén föddes under redovisningen av den förra hyresgäst- undersökningen och AktivBo tyckte detta var en jättespännande idé, då de inte heller har gjort en enkät riktad till barn innan. Enkätundersökningen blir ett nytt sätt att lyssna på våra yngre hyresgäster - om hur de vill forma sitt bostadsområde.”  

Britta Anfast, Bosocial utvecklare 
 

 

Enkätundersökningen skickades ut i början av september till Rådhusrätten och vi kommer få resultatet i slutet av månaden. Innehållet matchar frågorna i den ordinarie enkäten för vuxna, för att kunna jämföra resultaten. Däremot är enkäten för barn betydligt kortare och använder enklare formuleringar. Enkätsvaren kommer ligga till grund för vårt fortsatta arbete att ständigt förbättra våra områden - i detta fall Rådhusrätten. Utifrån svaren som samlas in nu och under hösten kommer en handlingsplan att skapas för området.  

Vidare kommer undersökningsmetoden att utvärderas, om vi ska fortsätta att använda enkäten i LKFs barnrättsarbete, och hur den kan utvecklas. Vi hoppas att detta kommer vara ett bra verktyg för att lyssna på våra yngre hyresgäster och utveckla vårt barnrättsarbete. Om resultatet är lyckat är vår förhoppning att skicka ut enkäten till fler av våra bostadsområden - för det är tack vare våra hyresgästers synpunkter som vi kan skapa bättre hem och boende tillsammans!