Bildfilen heter:

Bettan, Julian och Lasse på den gemensamma innergården vid Fiolen kollektivhus

LKFs kollektivhus Fiolen firar 30 år

I lördags var det stor fest för att fira att det var 30 år sedan de första hyresgästerna flyttade in i LKFs kollektivhus fiolen. Flera av dem bor kvar idag och de har inga planer på att flytta. Vi träffade tre hyresgäster inför firandet för att höra hur det är att bo i kollektiv idag.

Lasse och Bettan flyttade in här med sina respektive familjer för 30 år sedan och var drivande i att huset byggdes. Julian har bott här i sex år. När vi pratar sitter vi runt ett av matborden i det gemensamma köket. Atmosfären är trivsam och välkomnande och vi har fin utsikt över den lummiga trädgården.

”Vi ville hitta ett boende som ger gemenskap även under vinterhalvåret”

Lasse och flera av hans vänner bodde tidigare på Djingis Khan, och gillade gemenskapen som fanns i utemiljön under den varma årstiden. Då föddes idén om att hitta ett boende som ger samma gemenskap även under vinterhalvåret.

Under flera år var de en grupp som planerade och efter några år stod det klart att det var LKF som skulle bygga och förvalta huset. LKF hade sedan tidigare kollektivhuset Regnbågen på Klostergården och var intresserade av kollektiv som boendeform. Huset utformades sedan i samspel med arkitekterna Rolf Lindström och Lotta Sundström, LKF och de boende. Med i projektet var också två studenter på arkitektutbildningen på LTH som gjorde ett examensarbete om boendeinflytande.

Att bo kollektivt är en stor trygghet för både vuxna och barn

- För barnen är det en bra miljö, alltid lekkompisar och det är en stor trygghet både för vuxna och barn. Att ha ett extra vardagsrum där barnen kan vistas är en sådan tillgång, säger Lasse.

För att få den gemensamma vardagen att fungera finns det en del plikter som alla boende ska följa. Det gäller till exempel matlagning och skötsel.

- Jag tror att vi har en lagom mängd plikter och en stor tolerans kring vad du kan bidra med, det gör att många trivs, säger Bettan.

Varje månad ordnas också husmöten där aktuella frågor tas upp.

- Alla röster väger lika tungt, det spelar ingen roll hur länge du har bott här, säger Julian.

Lasse och Bettan berättar att de har en uthyrningsgrupp som jobbar aktivt för att få en bra blandning. Det är inte givet att den som står överst i kön är den som blir erbjuden en lägenhet. Du behöver aktivt ha valt att bo kollektivt och det är viktigt att stämma av så att förväntningarna stämmer.

Här får du både det egna och det gemensamma

- Jag har alltid vetat att det är så här jag vill bo - med valet att få både och. Här har jag stödet och gemenskapen samtidigt som jag kan dra mig undan till mitt egna. Jag gillar också att det är en bra blandning av folk; barnfamiljer, unga och gamla, säger Julian.

Att bo i kollektiv tror Bettan öppnar ögonen för delande och att det ofta går att låna det du behöver. Det märks nu när hennes son delar bostad med några kompisar.

- När något saknas i lägenheten är ofta den första tanken hos de andra att de behöver köpa det medan min son föreslår att de kan låna det av någon, säger Bettan.

Innan vi säger hejdå tar vi också en titt på LKFs 30-årspresent, en markis över den gemensamma uteplatsen. Kundförvaltare Paul har sett till att markisen kom på plats lagom till festen.

- Den här kommer vi ha mycket glädje av, nu närmast på vår 30-årsfest när bandet ska spela på den gemensamma innergården, säger Lasse.

 

På bilden syns några av hyresgästerna på kollektivhuset Fiolen och kundförvaltare Paul i mitten.

Det här är Fiolen kollektivhus

Byggt 1992 och utformades i samarbete mellan blivande hyresgäster, arkitekter och representanter för LKF.

Varje enskild hyresgäst hyr sin lägenhet inklusive var sin del av för kollektivhusverksamheten gemensamma lokaler direkt av LKF. Hyresgästerna svarar för städning av gemensamma utrymmen, trädgårdsskötsel och underhåll av huset. Detta kompenseras med reducerad hyra.

Huset är byggt runt en gård som öppnar sig mot söder. I den gemensamma trädgården, som sköts av hyresgästerna, finns växthus, fruktträd, bärbuskar och grönsaksland samt en jordkällare.  Huset har 24 lägenheter och är byggt i två plan. Här finns stora gemensamma utrymmen, till exempel allrum med kök, motionsrum med bastu, hobbyrum, musikrum och verkstad.

Arkitekter: Rolf Lindström och Lotta Sundström

LKFs kollektivhus

Fiolen kollektivhus, Östra Torn, byggt 1992

Regnbågen kollektivhus, Klostergården, byggt 1989

Spoletorp Russinet (+55 boende), Centrum, byggt 1999

Sydsidan Colive, Brunnshög, byggstartade våren 2022 och planerad inflyttning i slutet av 2024