Bildfilen heter:

På den gemensamma terrassen finns det möjlighet för grannarna att utnyttja trädgårdsmöbeln och grillen. I en hörna finns även en lekplats för de yngsta.

Toppklass i hållbarhet för LKFs nya kvarter Skymningen i Brunnshög

Precis intill spårvagnens hållplats Soljber, ligger kvarteret Skymningen. Hyresgästerna som flyttade in för lite drygt två månader sedan delar nu huset med LKFs kontor FutuRum och gymkedjan Fitness24seven. Och nära granne med mobilitetshuset Aurora där vår elbilspool snart kommer finnas tillgänglig för hyresgästerna.

Skymningen är byggt med fokus på hållbarhet och kommer att certifieras på guldnivån, den högsta, enligt Miljöbyggnad 3.0. Förutom en mer hållbar byggprocess med klimatsmarta lösningar för fastigheten har LKF byggt in lösningar och service som gör det enklare för hyresgästerna till ett mer hållbart och bekvämt liv.

Bild från sjunde våningen ner på takterassen och innergården på Skymningen. Man ser sedumtaken

– På tredje våningen finns en fin takterrass med grönskande rabatter, sedumtak, utemöbler och grillplatser som vi hoppas ska bli en uppskattad mötesplats för våra hyresgäster berättar Helena Nilsson, byggprojektledare för Skymningen. Det finns även en liten lekhörna för de mindre.

Bild på terrassen från våningen ovanför. Man kan se en liten lekplats på terassen samt ett större träd på innergården längst ner.

Skymningen är byggt för att underlätta för hyresgästerna till ett mer hållbart och bilfritt liv. I huset finns ett rejält tilltaget cykelrum med möjlighet att låna verktyg och en fast cykelpump för att serva sin cykel. Det finns även utrymme för hyresgästen att ta med sig sin cykel upp till sin lägenhetsdörr och låsa den i cykelställen på loftgångarna.

Cykelrummet på Skymningen med parkerade cyklar. Man anar innergården via små hål i den grå plåtväggen

Och medlemskap i elbilspoolen ingår i hyran och startar upp i slutet av våren. Elbilarna kommer att finnas tillgängliga i mobilitetshuset Aurora som nås direkt från trapphuset på Solbjersvägen 40.

– Vi på LKF är glada att kunna erbjuda våra hyresgäster ett boende som inte bara underlättar i deras vardag utan också skapar möjligheter till en hållbar livsstil säger Lena Nordenbro, hållbarhetschef på LKF. Dels tillgången till en elbilspool men också möjligheten att kunna ta med sig cykeln ända fram till sin lägenhetsdörr och parkera den på loftgången.

Huset är också anslutet till nästa generations fjärrvärme där Kraftringen tar tillvara den överskottsvärme som produceras på Max IV-laboratoriet. Den leds sedan genom ett fjärrvärmenät med låg temperatur direkt till huset. Lokalproducerad och förnybar! På taket finns solceller installerade som bidrar till driften av huset och LKFs kontor.

Solcellerna på ett av taken på Skymningen. I bakgrunden ser man fälten utanför staden

Fakta Skymningen

  • 49 lägenheter
  • 55 MWh från Solceller per år
  • Uppvärmning med överskottsenergi från Max IV-laboratoriet.

Visar en skylt för att det finns solceller på taket. Placerad på fasaden vid en av entréerna

Om du vill veta mer

Bild på terrassen där trädgårdsmöbeln och grillen är placerad. Man ser även innergården/atriumgården med det större trädet.