Bildfilen heter:

Vy söderut från norra spetsen av planområdet, Illustration Jaenecke Arkitekter

Ett steg närmre att förnya och förbättra Riksvapnet 3 på Möllevången

På Landsdomarevägen i Lund ligger kvarteret Riksvapnet 3. LKF vill nu göra kvarteret mer trivsamt genom att ersätta de befintliga byggnader med fem lite högre, slankare hus. Målet är att vi ska bygga bort den barriär som nuvarande lamellhusen utgör till grönområdet i norr. De nya husen och utemiljöerna utformas med utgångspunkt från kulturmiljön på platsen, grönskan, omkringliggande arkitektur och nivåskillnaderna. Nu har Lunds kommuns byggnadsnämnd tagit beslut att skicka ut detaljplanen på så kallat samråd så att de som bor i närheten och andra berörda kan lämna synpunkter på förslaget.

Sedan flera år tillbaka så har vi på LKF utrett alternativ för de 66 bostäderna på Riksvapnet, som har dåliga planlösningar, har brister i komfort och tillgänglighet och i behov av omfattande åtgärder för att sänka den höga energiförbrukningen.

Bättre hantering av skyfall som minskar risk för översvämningar

LKFs förslag är att riva den gamla bebyggelsen och bygga cirka 120 stycken nya bostäder med hyresrätt. Då kan LKF använda marken effektivare och möta dagens behov och krav på hållbarhet. Samtidigt lyfter vi området och ökar andelen grönytor, vilket avsevärt minskar risken för översvämning då kapaciteten för att hantera skyfall ökar jämfört med idag. 

Planeringen är fortfarande i ett tidigt skede, och vi tror att en byggstart blir aktuell tidigast under 2027. Lunds kommun har tagit fram ett förslag på detaljplan, det vill säga den plan som talar om hur byggnader kan placeras och hur höga byggnaderna får vara samt hur grönytor kan tas tillvara.

markanvandning_1000x667.jpgMarkkarta som visar hur den nya bebyggelsen kan placeras. 

Samråd planeras att starta i mitten av januari 2023

Innan den nya detaljplanen från Lunds kommun kan börja gälla får du som bor i närområdet, myndigheter och andra berörda en chans att tycka till i ett så kallat samråd och senare i granskning. Detaljplanen är ute på samråd från mitten av januari och samrådshandlingar går att hitta på Lunds kommuns hemsida www.lund.se/planerpagang. På Lunds kommuns hemsida beskrivs också planprocessen mer utförligt. 

Nya byggnaderna anpassas till områdets kulturvärde, grönskan och topografin

Lunds kommun har pekat ut ett antal kulturvärden kring Riksvapnet 3 där topografin, grönskan och den karaktärsfulla arkitekturen beskrivs som viktiga delar i området vilket utformningen av de nya husen har anpassats till. Genom att till exempel bygga husen vinkelrät mot dalgången i norr förstärks nivåskillnaderna genom att Landsdomarevägen och dess boenden som ligger högre upp får kontakt med parkstråket i dalgången. 

Den gröna utemiljön kring de nya husen kommer fungera som en länk mellan radhusområdets intima trädgårdsmiljö och parkmiljön med de många stora väletablerade träden. Nära husen skapas mer intima trädgårdsrum och mot parkstråket lämnas stora gröna ytor mot det långsträckta parkrummet.

Arkitektur som ansluter till det tidstypiska

Radhusens röda tegel och inslag av vit panel ger dem ett särpräglat utseende och karaktäriserar många byggnader i Lund från mitten av 1950-talet. Den nya bebyggelsen ansluter till det uttrycket genom det röda teglet och inslag av andra material i vitt, framförallt i gavelspetsarna. De tidstypiska smala gavlarna lyfter fram grönskan mellan husen. 

Dialog sedan tidigare med våra hyresgäster

Vi har haft en löpande dialog med våra hyresgäster som idag bor i kvarteret för att lösa deras bostadssituation när vi kommit längre i arbetet.