Framgångsrikt arbete med olovlig andrahandsuthyrning – fokus på trygga hem

Att det förekommer olovlig andrahandsuthyrning på den svenska bostadsmarknaden är inte helt ovanligt. Så även i Lund. För att LKFs hem ska hyras ut på ett sätt som skapar trygghet och trivsel för alla våra hyresgäster, har vi sedan 2020 fokus på att motverka olovlig andrahandsuthyrning – en satsning som ger resultat.

LKFs arbete med olovlig andrahandsuthyrning innebär bland annat att vi har en arbetsgrupp som fokuserar på detta. Sedan organisationen skapades 2020 har cirka 200 ärenden utretts och ett åttiotal hem återigen kunnat bli tillgängliga på den ”vita” bostadsmarknaden.


Möjlighet finns att hyra ut lägenhet i andra hand – ansök hos LKF 
När behov uppstår för våra hyresgäster att hyra ut sitt hem i andra hand, så finns den möjligheten. Då vänder man sig till vårt kundcenter eller ansöker om att få hyra ut sitt hem på vår hemsida. 

 - Livet kan ha sina vändningar, till exempel om man ska studera på annan ort, prova på sambolivet, kanske arbeta utomlands en period, det vill vi på LKF vara lyhörda för, menar Andreas Persson, hyresjurist på LKF. 
 
- För oss är vårt mål att erbjuda hela och trygga hem. Vi ser gärna att det går rätt till från början vid våra uthyrningar – det är ju det allra bästa, säger Andreas Persson. 

Samarbete med andra är nyckeln 
Genom att arbetsgruppen har stort fokus på samarbeten - både internt med vårt kundcenter och kollegorna ute i våra bostadsområden och hem, fångar vi upp situationer där uthyrningen inte går till på ett tryggt sätt. Men en framgångsfaktor är även samarbete med externa aktörer - våra egna hyresgäster, myndigheter och Lunds kommun.

- Det är tillsammans vi gör skillnad, därför är samarbete, dialog och transparens viktigt för oss, säger Andreas Persson. 

 
Om du vill veta mer om vad som gäller för andrahandsuthyrning av din bostad – finns informationen samlad här på vår hemsida.