Bildfilen heter:

Klicka på länkarna i artikeln för att läsa om de nominerade projekten.

Pilgrimen, Kornknarren och Storspoven – nominerade till Allmännyttans bästa bygge 2024

Förra året vann LKF tävlingen med kvarteret Gränden med stor konkurrens från andra fina nominerade projekt. Nu håller vi tummarna för att ta hem priset även i år. Det är totalt tre projekt som blivit nominerade, Pilgrimen och Kornknarren som är två fastigheter med hyresrätter samt Storspoven som är ett särskilt boende för äldre. Vinnaren presenteras under Fastighetsdagarna 28–29 maj, Sveriges allmännyttas årliga konferens.

Bidragen kommer att bedömas av en oberoende jury med sakkunniga inom stadsplanering och fastighetsutveckling. De bedöms utefter 12 olika kriterier, bland annat arkitektonisk utformning, anpassning till omgivningen, innovation och nytänkande, materialval, miljömässig hållbarhet med flera.

Pilgrimen

Kvarteret Pilgrimen är idylliskt beläget i det nya området Södra Råbylund. Kvarteret skapar en fin entré till staden där det ligger utmed Dalbyvägen. Huset och de 113 lägenheterna är byggda med ett tydligt fokus på hållbarhet. De översta lägenheterna har en milsvid utsikt mot söder.

Läs mer på: Nominering Pilgrimen

Kornknarren

Kvarteret Kornknarren i Stångby är planerad med trädgårdsstaden som ideal. Kvarteret harmoniserar väl med den äldre lägre bebyggelsen i området. Förutom 68 lägenheter med hyresrätt finns här lokal för Stångbys första restaurang, en italiensk a la carte-restaurang med vedeldad pizzaugn.

Läs mer på: Nominering Kornknarren

Storspoven

Kvarteret Storspoven är som Kornknarren planerad med trädgårdsstaden som ideal. Här har LKF skapat ett särskilt boende med fokus på brukarna, att de ska känna sig hemma och trygga. De stora fönsterpartierna gör det möjligt att följa årstidernas växlingar över den skånska slätten. Smarta lösningar i lägenheterna skapar möjlighet till ett mer självständigt liv i sitt egna boende.

Läs mer på: Nominering Storspoven